Tekst objavljen: 07.11.2012 7:46        


Eventualni ulazak istražnih organa u Razvojnu banku Vojvodine (RBV) neće biti i prvi od kada je APV u julu 2009. postala većinski vlasnik Metals banke. Prvi put to se desilo krajem 2010. godine.

RBV "pojela" 13 milijardi dinara, stiže joj još 15

Tada je, zbog davanja bankarskih garancija prilikom privatizacije novosadskih hotela Putnik i Vojvodina od strane preduzeća pod kontrolom klana Darka Šarića, uhapšen tadašnji prinudni upravnik Metals banke Srđan Petrović.

PAD VREDNOSTI AKCIJA

Vrednost jedne akcije RBV danas je 530 dinara, što je 11 puta manje nego 17. maja, kada je bivša Metals banka zvanično ponela taj naziv - jedna njena akcija je tada vredela 6.188 dinara. Kostić to, ipak, ne smatra i potvrdom da je RBV loše vođena jer je, kaže, zbog krize u međuvremenu pala i vrednost akcija drugih banaka. Ipak, sadašnja vrednost jedne akcije RBV je čak četiri puta niža i od najniže vrednosti jedne akcije bivše Metals banke od 2.250 dinara, zabeležene 2009. godine.
U međuvremenu, zbog sumnje da je Metals banka, tokom 2007. i 2008. godine, odobravala nedovoljno obezbeđene kredite, bio je uhapšen i njen tadašnji direktor Ananije Pavićević.

Metals banka je, inače, u RBV preimenovana 17. maja 2010.

Prvih šest meseci 2012. RBV je završila sa gubitkom od oko šest milijardi dinara, zbog čega je, u dogovoru sa prethodnom vladom Srbije, otpisala nenaplative kredite iste vrednosti. Oni su preneti Agenciji za osiguranje depozita, a za pokrivanje gubitaka, odnosno dokapitalizaciju RBV, pokrajina je emitovala obveznice u vrednosti od 2,83 a republika od 3,68 milijardi dinara.

To je bila treća dokapitalizacija RBV od kada je APV njen većinski vlasnik - prva je izvršena u decembru 2010. (dve milijarde), a druga u martu 2012. (4,28 milijardi). Sve u svemu, do sada je u nju upumpano više od 13 milijardi dinara.

Pošto ni to nije stabilizovalo poslovanje, Skupština APV je, uprkos protivljenju Ministarstva finansija, pre desetak dana donela odluku o novoj dokapitalizaciji, i to sa 15 milijardi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
propale banke dokapitalizacija banke državne banke RBV Razvojna banka Vojvodine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana