Tekst objavljen: 28.09.2012 14:19        


Srbija planira da do kraja godine raspiše tender za eksploataciju i preradu uljnih škriljaca u Aleksinačkom basenu, kaže ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević i dodao da su utvrđene rezerve od 350 miliona tona uljnih škriljaca.

Srbija nudi svoje uljne škriljce na tenderu

Kako je istakao, Ministarstvo neće raspisivati konkurs za konsultante za realizaciju tendera, jer ima potencijala da i bez njih uradi taj posao. Bačević je i dodao da su cene usluga konsultanata visoke i neprihvatljive za Ministarstvo.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević kazao je da se ekploatacijom i preradom uljnih škriljaca trenutno uspešno bavi nekoliko kineskih, ruskih i estonskih kompanija i dodao da su one već učestvovale na tenderu za konsultatna koji je raspisala prethodna Vlada Srbije.
- Ministarstvo nastavlja istraživanje uljnih škriljaca, jer postoje ozbiljne indicije da ih ima u drugim delovima Srbije, ne oslanjajući se samo na Aleksinacki basen - kazao je on.

Bačević je kazao da će biti raspisani tenderi i za korisnike drugih nalazišta uljnih škriljaca nakon utvrđivanja rezervi.

Uljni škriljac, kamen nalik uglju koji u sebi ima u proseku 10 odsto organske materije iz koje se dobija nafta, najviše se prerađuje u Estoniji, Kini i Brazilu, a velike zalihe imaju i SAD, Rusija, Maroko, Jordan.

Uljni škriljci su nekonvencionalni izvor energije iz koga može da se dobije sirova nafta, gas i da se koristi za proizvodnju struje i toplotne energije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uljni škriljci rudarstvo industrija ekologija životna sredina milan bačević

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana