Tekst objavljen: 13.10.2021 15:50        


Za dva dana, 15. oktobra, počinje prijava obveznika fiskalizacije za finansijsku podršku koja će trajati do 31. januara

Ko će sve ubuduće morati da vam izda fiskalni račun


Jedini uslov je uredno podneta prijava, a Vlada Srbije je uveliko obezbedila 6 milijardi dinara za svu potrebnu opremu kojom će se računi u trentuku izdavanja očitavati i u Poreskoj upravi.

Novousvojeni zakon propisuje obavezno izdavanje računa skoro svih privrednika, od banaka, osiguravajućih društava, kladionica do muzeja, galerija, majstora, zanata, pa čak i prodavci na pijaci.

Za izdavanje novih fiskalnih računa vam je potreban bezbednosni element, a uslov za njegovo dobijanje je da prijavite prodajne objekte u kojima poslujete na portalu Poreske uprave.

Kako objašnjavaju iz Poreske uprave, pojam prodajnog objekta je širi nego što se čini.

- To su objekti koji imaju svoju adresu, ali i pokretni poslovni prostori npr. kombi za prevoz, veb-trgovina, portal na kom se odvija veb-trgovina, pa i automati za prodaju kafe, grickalica i sl. izjavio je za medije, Saša Dulić iz Poreske uprave.

Po novim pravilima, fiskalni uređaj može da bude ne samo kasa, već i tableti i telefoni.

- Sto evra u dinarskoj protivvrednosti za svako prodajno mesto i dodatnih sto evra za svaki fiskalni uređaj. Na osnovu analiza cena na tržištu, onoga što je bilo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, razgovora sa proizvođačima kasa, to je iznos koji treba u potpunosti da pokrije troškove privrede, rekao je Siniša Mali.

Pod nadzorom Poreske uprave, biće maltene svi privrednici. Izuzeto će biti samo nekoliko profesija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kase po novom će morati u najkraćem da imaju realni sektor, finansijski sektor, usluge, proizvodnja... Praktično, na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije...

Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima, ali i prodavci na pijacama. Na spisku će biti i majstori i stari zanati.

Izuzeta nekolicina

Praktično, jedino će iz novog sistema fiskalizacije biti izuzeti taksisti, advokati, prodavci koji prodaju svoju robu na pijacama i onlajn prodavci.

Kako su naveli iz Ministarstva finansija, izuzeća su opravdana jer bi u tim slučajevima izdavanje fiskalnih računa otežalo poslovanje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
siniša mali Poreska uprava (PU) ministarstvo finansija izdavanje računa fiskalni računi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana