Tekst objavljen: 27.03.2023 12:25        


Nakon povećanja cena putarina u Srbiji, koje na snagu stupaju od 1. aprila, povećaće se i troškovi turističkih putovanja automobilom do grčkog, crnogorskog, hrvatskog i albanskog primorja

Koliko će nas koštati put do mora posle poskupljenja putarine?

Odlukom vlade cena putarina u Srbiji povećana je za 14 odsto, dok će oni koji je plaćaju elektronski dobiti popust od šest odsto na taj iznos, odnosno za njih će poskupljenje biti osam odsto.

Ko želi da letujeu Grčkoj putarinu u Srbiji do Preševa moraće da plati 1.699. dinara, to jest za oko 200 dinara skuplje nego što je to sada slučaj. Drugim rečima, putarina na toj deonici povećaće se sa 12,6 na 14,4 evra.

Putarina kroz Severnu Makedoniju pak košta 8,5 evra, dok je "parče" od Evzonija do Soluna nekih tri evra. Magistralni put koji vodi dalje do Halkidikija, Kavale ili Tasosa se ne plaća. Auto-put do Jonskog mora košta 10,5 evra, a ko ide skroz do Atine ili dalje može da plati i do 30 evra.

Ko ostaje u Olimpiskoj regiji u proseku će platiti od 10 do 15 evra za putarinu.

Ko se odluči za odmor na moru u Hrvatskoj, a pod uslovom da se cene putarina u međuvremenu ne budu menjale, na naplatnoj rampi u Šidu umesto 420 dinara sada će plaćati 479 dinara, odnosno umesto 3,5 evra nova cena u toj valuti biće četiri evra.

Posle toga, do Rijeke je putarina iz Beograda nepunih 30 evra, do Splita ako se ide auto-putem kroz Hrvatsku sve vreme potrebno je 44 evra, 17 evra su putarine do Zagreba, a od Zagreba do Splita treba 24 evra, dok je od hrvatske prestonice do Dubrovnika putarina 30 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ako se na to dodaju i one od Beograda do Zagreba, do Dubrovnika bi iz Beograda trebalo izdvojiti oko 50 evra.

Ko krene prema Crnoj Gorina auto-putu "Miloš Veliki" putarinu će platiti oko četiri evra, odnosno oko 480 dinara. U Crnoj Gori se pak putarina naplaćuje na dve deonice, i to auto-puta Sitnica - Herceg Novi i Bar - Podgorica. Za prolazak kroz tunel Sozine potrebno je izdvojiti 2,5 evra, dok putnička vozila putarinu na deonici Meljine – Trebinje plaćaju tri evra.

Deonica za sada jedinog auto-puta krozAlbaniju, koji ide od granice sa Kosovom i Metohijom do Drača, plaća se pet evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
more odlazak na more putovanje na more cena putarine poskupljenje putarine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana