Tekst objavljen: 15.11.2019 14:55        


U jeku je sezona kiseljenja, a cena svežeg kupusa je povoljna

Koliko novca nam ove godine treba za zimnicu?

Sveži kupus na pijacama je sve traženiji, jer je u jeku sezona kiseljenja. Oni koji vole da pripreme zalihe te zdrave namirnice u sopstvenoj režiji sigurno će to učiniti i ove godine pošto je cena svežeg kupusa povoljna. Na zelenim i kvantaškim pijacama širom Srbije kreće se od 20 do 40 dinara za kilogram. U Beogradu se može naći za 20 na Veletržnici, na pijacama je uglavnom od 30 do 50, ali na pojedinim tezgama dostiže cifru od 60 dinara. Veliki trgovinski lanci takođe imaju dobru ponudu ove sveže namirnice koja u njihovim prodajnim objektima košta od 25 do 35 dinara.

Na vidikovačkoj pijaci u Beogradu sveži kupus staje od 30 do 50 dinara.

- Najbolja sorta za kiseljenje je srpski melez, zato što ima tanke listove - kaže, za "Novosti", prodavačica. - Najsličniji mu je potomak, sa nešto debljim listovima, a bravo je najtvrđi i najduže traje. Oni koji žele da imaju kiseli kupus do juna, stavljaju sve tri sorte, na dno bureta ide bravo, pa onda potomak, a u gornjem delu ređaju srpski melez.

Cena svežeg kupusa na Bajlonijevoj pijaci uglavnom je 40, a na Kaleniću ide do 60 dinara.

Tokom zimskih meseci kiseli kupus je gotovo svakodnevno na našim trpezama, bilo da ga koristimo kao salatu, kuvan, dinstan u jelima, ili za pripremanje nezaobilaznih sarmi. Građani sa kojima smo razgovarali uglavnom vole sami da ga kisele.

Veliki broj, pretežno pripadnika mlađe populacije, odlučuje se da kupuje gotov proizvod na pijacama ili u velikim marketima, jer nemaju dovoljno vremena ili prostora za pripremu ove namirnice.Penzionerka Nada (69) ističe da nikada nije kupovala kiseli kupus, već uvek sama ostavlja 70 kilograma, što je dovoljno za čitavu porodicu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Nikada nisam kiselila kupus, niti to umem da uradim - veli Jasna (31).

- Uzimam od majke, ona ga svake godine ostavlja. Mnogima ponuda gotovog kiselog kupusa olakšava život. Tako i Ana (29) ovu namirnicu pazari u megamarketima jer, kako ističe, nema ni vremena, niti prostora da to radi u kućnim uslovima.

Kiseli od 60 do 390 dinara

Već sada se u megamarketima i kod pojedinih prodavaca na pijacama može naći i kiseo kupus, a njegova cena je mnogo viša od svežeg. Najjeftiniji je na kvantašu gde kilogram košta od 60 do 90 dinara. Mira iz Leštana od avgusta priprema ovu namirnicu za prodaju na pijaci. Ostavila je dve tone, a kilogram naplaćuje 120 dinara. U trgovinskim lancima glavica kiselog kupusa od jednog kilograma kreće se od 150 do 220 dinara, ribanac je od 120 do 140, a u listovima od 220 do 390 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
priprema zimnice kiseli kupus zimnica kupus cene povrća zelena pijaca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana