Tekst objavljen: 30.07.2014 10:30        


Sve više ljudi otkriva internet kao idealno mesto za kupovinu. Izbegavanje velikih gužvi u šoping centrima i uštede vremena glavne su prednosti tog načina kupovine, a u digitalnom dobu potreba za zaštitom podataka nikada nije bila izraženija. Asocijacija potrošača Srbije savetuje kako da se zaštitite na internetu.

Zaštitite se od prevara na internetu u pet koraka

Proverite firmu ili kompaniju od koje kupujete

Poslujte samo s kompanijama koje već poznajete ili za koje ste čuli od prijatelja. Potražite podatke o kompaniji na sajtu Agencije za privredne registre kako biste videli da li je registrovana i kako posluje.

Neverovatno dobre ponude obično su stvarno neverovatne

Proverite kakvi su uslovi dostave i vraćanja naručenog. Pri naručivanju besplatnog primerka obavezno obratite pažnju na skrivene pretplate. Budite posebno oprezni kada proveravate uslove pod fusnotom označenom zvezdicom, kao i ostale uslove štampane malim slovima.

Ne plaćajte unapred

Nikad ne plaćajte unapred jer u slučaju da se nešto dogodi novac nećete dobiti nazad. Proverite da li stranica nudi siguran način plaćanja, odnosno da li se pri dnu čitača nalazi ključić ili katanac, kao i da li internet adresa počinje sa „https://“.

Šta ne sme ostati skriveno

Onlajn prodajno mesto u EU mora da sadrži identitet trgovca, adresu, imejl, način plaćanja i dostave, minimalno trajanje sporazuma za ugovor o pružanju usluga i razdoblje odustajanja tokom kojeg se možete predomisliti pa vratiti robu bez objašnjenja. U Srbiji je pružalac dužan da objavi ime i prezime, sedište, kontakt podatke, podatke o upisu u Registar privrednih subjekata.

Ignorišite spamove

Ignorišite neželjene imejlove. Ne šaljite lične podatke o svojim finansijama putem imejla i nikada ne otvarajte sumnjive prikačene fajlove. Legitimne kompanije neće nikada na takav način od vas tražiti poverljive podatke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bezbednost na internetu online kupovina online trgovina onlajn internet kupovina internet trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana