EUR 118,14 USD 104,23 CHF 104,07

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 22.02.19. :: 118.1516 rsd

Tekst objavljen: 18.03.2013 14:10        


Već nekoliko godina unazad, sudeći prema istraživanjima Nacionalne službe za zapošljavanje i portala za traženje posla, najtraženiji su radnici u oblasti trgovine i finansija, a potražnja za kadrovima u informatičkoj industriji iz godine u godinu sve više raste.

Evo koje profesije mogu da vam danas donesu posao

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da već tri godine unazad do posla najbrže dolaze stručnjaci za finansije, inženjeri elektrotehnike, informatike i mašinstva, matematičari, nastavnici stranih jezika, farmaceuti i lekari, posebno anesteziolozi, kardiolozi i oftalmolozi.

ZASAD NISU POTREBNI

Poslodavci su najmanje raspisivali oglase za: bibliotekare, inženjere grafičke tehnologije, snimatelje, procenitelje rizika, inženjere šumarstva, stjuarde, inženjere metalurgije, defektologe i sanitarne tehničare. Kao i prethodne godine, novinari, urednici i producenti i dalje jako teško dolaze do posla. Najmanja ponuda poslova, ali i najniže interesovanje kandidata tokom 2012. godine vladalo je za veterinu, psihologiju i pozicije iz oblasti zaštite životne sredine.
Dobro prolaze i zanatlije, kao što su stolari, fasaderi, armirači, zavarivači, operateri na CNC mašinama, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Ipak, ni osobama sa najtraženijim obrazovnim profilima, kao što su ova, radno mesto nije zagarantovano, jer poslodavci pored kvalifikacija očekuju da kandidat ima odgovarajuće radno iskustvo, posebna znanja i veštine.

Elena Erdeljanović sa portala za zapošljavanje poslovi.infostud kaže da u Srbiji i dalje vlada visoka nezaposlenost i nezadovoljstvo trenutnim poslom, što pokazuje i podatak da u proseku na jedan oglas stigne oko 150 prijava, dok je taj broj često veći, pa može dostići čak i 1.500 radnih biografija po konkursu.

Prodavci su i dalje najtraženiji sa skoro 35 odsto udela u ukupnom broju objavljenih oglasa na sajtu. U top pet najtraženijih obrazovnih profila našli su se i poslovi u oblasti administracije i računovodstva, ekonomije, transporta, ugostiteljstva, marketinga i pi-ara.

Iako beleži veliki porast, broj prijava u sektoru informatike još uvek nije dovoljno visok kako bi zadovoljio sve potrebe poslodavaca, pa stručnjaci iz ove oblasti i dalje spadaju u najdeficitarnija zanimanja. 

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
posao karijera traženje posla konkurs za posao oglasi za posao nezaposleni nezaposlenost NZS nacionalna služba za zapošljavanje Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana