Tekst objavljen: 11.06.2013 10:40        


Ne postoji novčana jedinica ni u papiru, ni u kovanici manja od jednog dinara, ali u Srbiji se i dalje cene izražavaju u - parama! To posebno koriste trgovinske kuće, kako bi kupce privukli simbolično nižom cenom robe. 

Koliko prodavci zarade na zaokruživanju cena

Koliko tačno na ovaj način „nestane“ para u Srbiji nepoznanica je. Grube procene, međutim, pokazuju da je u parama „ispari“ barem 15 miliona dinara godišnje.

U prodavnici iznosi se zaokružuju ne po jednom artiklu, već na ukupan iznos pazara po fiskalnom računu. U idealnom slučaju zaokruživanje na više i niže iznose trebalo bi međusobno da „poravna“ dobit i gubitke nastale zaokruživanjem, ali se u praksi često dešava da trgovci svoje cene namerno zaokružuju na iznos viši od 50 para (najčešće 95 ili 99 para), čime se ovo potiranje delimično umanjuje.
Da samo jednu paru dnevno u prodavnici ostavi svaki žitelj u Srbiji stariji od 15 godina, a takvih je 6,3 miliona, trgovci za pet radnih dana na ovaj način „zarade“ dodatnih 315.000 dinara. Na mesečnom nivou to je 1,26 miliona dinara, ako posmatramo samo pazar radnim danima. Godišnje, ovaj iznos dostiže i 15,12 miliona dinara. I to bez vikend-kupovina.

Potpuno je jasno da nije moguće gotovinom platiti račun i dobiti kusur za proizvod koji košta recimo dinar i 99 para.

Narodna banka Srbije je još 2007. godine povukla iz opticaja i poslednji apoen manji od jednog dinara.
Prema odluci NBS, ako se račun završava iznosom od jedne do 50 para, zaokruživanje se vrši na nižu vrednost, a ako se završava iznosom od 51 do 99 para, račun treba zaokružiti na viši iznos.

Tako će u slučaju da je cena nekog proizvoda 10,50 dinara, potrošač platiti 10 dinara, a ako je cena 10,51 dinar, 11 dinara.

Upravo zbog toga, ne bi ni trebalo da postoje cene sa decimalnim iznosima na rafovima, ali one opstaju zato što odredba o zaokruživanju ne važi za bezgotovinsko plaćanje.

Tako, ako iste proizvode platite karticom, sa računa će vam biti skinuto tačno 10,50 odnosno 10,51 dinar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
metalni novac prodavci trgovci kovanice novac Srbija kupovina potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana