Tekst objavljen: 18.05.2016 9:57        


Kompanija Dunav osiguranje juče je na 83. Međunarodnom sajmu poljoprivrede predstavila svoje poslovanje u oblasti agrara, posebno akciju "Maj mesec poljoprivrede", ukazujući da je potrebno povećati svest o potrebi osiguranja u poljoprivredi. Direktor Regiona prodaje "Sever" u Dunav osiguranju Goran Mačkićrekao je da je nivo osiguranja u poljoprivredi u poslednjih dve - tri godine sa pet do osam procenata podignut n

Akcija Dunav osiguranja - "Maj mesec poljoprivrede"

NOVI SAD, 17. maja (Tanjug) - Kompanija Dunav osiguranje danas je na 83. Medjunarodnom sajmu poljoprivrede predstavila svoje poslovanje u oblasti agrara, posebno akciju "Maj mesec poljoprivrede", ukazujući da je potrebno povećati svest o potrebi osiguranja u poljoprivredi.
rekao je da je nivo osiguranja u poljoprivredi u poslednjih dve - tri godine sa pet do osam procenata podignut na 12 do 15 odsto, ali je istakao da je od 2,5 miliona hektara obradivih površina u Srbiji osigurano svega devet procenata što, kako je rekao, ukazuje na to da je kod nas svest o potrebi osiguranja još uvek na niskom nivou.
"Država i osiguravajuće kuće treba da rade na edukaciji stanovništva o značaju kako osiguranja useva tako i o osiguranju domaćinstava. Vidimo da nam se iz godine u godinu dešavaju razne prirodne katastrofe, a mi nismo tako bogata država da svake godine možemo da obnavljamo kuće, stanove ili imanja i da možemo da istrpimo štetu na neosiguranim usevima", rekao je Mačkić na radionici koju su organizovali u saradnji sa magazinom "Agrobiznis".
On je naglasio da država čini značajne napore da stimuliše osiguranje useva i domaćinstava tako što regresira 40 odsto od premija osiguranja i istakao da je, kako je kazao, "loptica u dvorištu individualnih poljoprivrednih proizvodjača koji bi trebali da shvate veliki značaj osiguranja".
Prema Mačkićevim rečima, radionica "Poslovanje i unapredjivanje poljoprivredne proizvodnje u Srbiji" za cilj ima da Dunav osiguranje zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine i Novosadskim sajmom skrene pažnju na činjenicu da je bolje nešto osigurati nego kasnije se kajati zbog pretrpljene štete, jer se, kako je naglasio, osiguranja svi sete kada dodje do neke katastrofe.
"Primera radi za osiguranje jednog hektara kukuruza treba izdvojiti 1.500 dinara, a to su tri ili četiri paklice cigareta, što samo svedoči da trošak osiguranja nije velik posebno u odnosu na veličinu gubitka koji može da se desi", rekao je Mačkić.
Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Zoran Rajić, koji je redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, rekao je da je na tom fakultetu uveden predmet "Osiguranje poljoprivrednih useva", što najrečitije govori koliko je osiguranje bitno za oblast poljoprivrede.
On je rekao da je ministarstvo potpisalo ugovor sa pet osiguravajućih kuća, da je u 2015 godini bilo 19.779 zahteva za regresiranje osiguranja i da je po tom osnovu isplaćeno 476 miliona dinara.
"Osiguranje je preduslov za sigurnu proizvodnju i svi koji smo u poljoprivredi, a pre svega ministarstvo i osiguravajuće kuće moramo maksimalno da se potrudimo da edukujemo poljoprivredne proizvodjače da osiguravaju svoje useve i domaćinstva", rekao je Rajić, dodajući da poljoprivrdnici treba da budu dobro upućeni u osiguranje i da znaju kada su osigurali rod, a kada biljku.
Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković smatra da domaćim poljopivrednicima nedostaje poverenja da će im ono što su osigurali biti i isplaćeno u slučaju da se desi nepogodat koja je pokrivena tim osiguranjem.
"Uveren sam da možemo da podignemo svest gradjana o značaju osiguranja i nadam se da će nakon ovakvih radionica biti bar deset odsto više poljoprivrednika koji će osigurati svoje useve i svoja domaćinstva", rekao je Cvetković.
U okviru Akcije "Maj mesec poljoprivrede", kako je rečeno na današnjoj radionici,, Dunav osiguranje će sve do 31. maja ove godine na svim svojim prodajnim mestima, kao i putem kanala prodaje, fizičkim i pravnim licima koja ugovore jedno od osiguranja u poljoprivredi odobravati popuste i to deset odsto na osiguranje useva i plodova, deset odsto na premiju osiguranja životinja i 30 odsto na kasko osiguranje nove poljoprivredne mehanizacije.
Fizička lica koja u svojstvu ugovrača osiguranja, uz osiguanje useva i plodova i osiguranje životinja imaće priliku da zaključe i ugovore o osiguranju imoviuna i članova seoskog domaćinstva u paketu nazvanom "Čuvar kuće", a odobavaće se 15 odsto na premiju osiguranja useva i plodova i 15 odsto popusta na premiju osiguranja životinja.
Učesnici radionice bili su i učesnici u nagradnoj igri koju je priredio "Dunav turist", a u kojoj su tri najsrećija učesnika dobila petodnevni boravak, odnosno produženi vikend u Odmaralištu "Dunav" na Zlatiboru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana