Poziv bankama da pomognu građevinare

14.06.2010

Istraživanja izvor: Kamatica

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije objavilo je danas javni poziv za izbor poslovnih banaka za učešće u finansiranju projekata iz Programa vanredne podrške građevinskoj industriji Srbije u iznosu od 25 milijardi dinara.
U saopštenju ovog ministarstva navodi se da će sredstvima koja su namenjena za ovaj program biti finansirani projekti gradova i opština iz cele Srbije, i to stanogradnja, izgradnja, rekonstrukcija, odnosno adaptacija škola i obdaništa, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, sportskih objekata, institucija kulture i drugih objekata od javnog značaja.

Pravo učešća na konkursu imaju poslovne banke koje budu plasirale minimum jednu milijardu dinara, sa kamatnom stopom u visini referentne kamatne stope Narodne banke Srbije uvećanom za 2,5 odsto, rokom otplate od pet godina i periodom počeka od godinu dana.

Poslovne banke svoje prijave, u kojima moraju navesti iznos sredstava koji su spremne da plasiraju, kao i izjavu da pod navedenim uslovima nameravaju da učestvuju u finansiranju projekata iz ovog programa, treba da dostave resornom ministarstvu najkasnije do 21. juna.

Vlada je 3. juna usvojila Program vanredne podrške građevinskoj industriji Srbije koji će biti realizovan u narednih godinu i po dana.

Cilj pokretanja ovog programa jeste oporavak građevinske industrije koja je u aprilu ove godine u odnosu na april 2009. godine zabeležila pad od 11,3 odsto.

O ciljevima programa, nameni sredstava, načinu finansiranja, upravljanju sredstvima i postupku realizacije informacije se mogu naći na internet stranici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana