Uslovi korišćenja

 

 

Korišćenje web portala Kamatica.com (u daljem tekstu "portal") njegovih sadržaja i povezanih web stranica podleže Uslovima koršćenja između vas i kompanije Dubes d.o.o. sa sedištem u ul. Nehruova 75, Beograd, Srbija.

Ovi Uslovi korišćenja su pravno obavezujući između Vas i Kamatice u odnosu na vaše korišćenje sadržaja i usluga koje pruža portal.

Svi sadržaji objavljeni na portalu su isključivo vlasništvo portala i njegovih ugovornih partnera i mogu se koristiti isključivo u privatne i nekomercijalne svrhe. Nije dozvoljeno umnožavanje, reprodukovanje, javno prikazivanje ili distribuiranje sadržaja, na bilo koji način, bez pisanog odobrenja portala odnosno obaveznog navođenja izvora informacija.

Sadržaj portala predstavlja zaštićeno autorsko pravo koje pripada portalu ili je u vlasništvu trećih lica koje su prenele pravo korišćenja istih. Portalu, takođe, pripadaju autorska prava u oblastima: uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja. Zaštitni znakovi, logo znakovi, imena pojedinaca i drugo slično intelektualno vlasništvo je u posedu portala ili u vlasništvu trećih lica. Nepoštovanje uslova korišćenja portala podleže sankcijama u skladu sa odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima (Sl. Glasnik RS br. 104/09, 99/11)


Odricanje od prava


Publikacije i sadržaj koji se nalazi na portalu ili bilo koji njihov deo ne može se smatrati ponudom ili pozivom na kupovinu bilo koje imovine ili prava, niti se mogu smatrati dovoljnom informacijom za donošenje značajnih ličnih, finansijskih ili poslovnih odluka. Informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije koje se iznose zasnovane su na javnim, statističkim i ostalim podacima koji proizilaze iz izvora za koje ne postoje izričita ili prećutna garancija. Utoliko su informacije, mišljenja, zaključci, prognoze i projekcije iznesene na portalu podložni promenama koje zavise od promena u izvoru informacija, kao i o promenama koje nastupe od trenutka publikovanja informacija do korišćenja istih.

Portal ne snosi odgovornost za direktnu, indirektnu, slučajnu, posledičnu, nematerijalnu ili materijalnu štetu, gubitke, uključujući i dobit, ili troškove nastale kao rezultat korišćenja ili nemogućnosti korišćenja bilo kojeg sadržaja dostupnog na portalu.


Autorska prava


Portal štiti privatnost korisnika u skladu sa važećom Zakonskom regulativom i sopstvenim mogućnostima. Portal polaže autorska prava na sve svoje sadržaje (autorske tekstove, istraživanja, vesti, multimedijalne sadržaje, baze podataka i programski kôd). 

Ukoliko drugi mediji prenose sadržaj objavljen na portalu, u obavezi su da nedvosmisleno i na vidnom mestu označe portal Kamatica.com, kao izvor sadržaja. Ako se sadržaj sa portala prenosi na drugi digitalni medij, taj sadržaj se mora referisati na tačnu web adresu (link) na portalu.


Prenošenje sadržaja sa portala u drugim medijima


Štampani i elektronski mediji mogu prenositi autorski sadržaj portala pod sledećim uslovima:
- ukoliko autor nije izričito zabranio reprodukovanje, distribuiranje te komuniciranje javnosti svog sadržaja i ukoliko se autorski sadržaj koristi u opsegu koji odgovara svrsi i načinu izveštavanja i opšteg informisanja,
- obavezno je, prilikom prenošenja autorskog sadržaja, u zaglavlju teksta naznačiti izvor i autorstvo (Kamatica.com),
- obavezno je u telu teksta prenesenog autorskog sadržaja naznačiti oznaku web stranice portala na kojoj se nalazi izvorni članak, odnosno autorski sadržaj koji je predmet prenosa,

Portal ne snosi odgovornost za tačnost, preciznost i verodostojnost informacija objavljenih na internet stranicama koje su u vlasništvu trećih lica, a čije podatke, informacije i linkove portal preuzima.

Ukoliko korisnik smatra da su na portalu povređena autorska prava, dužan je da o tome obavesti uredništvo portala na: office@kamatica.com.


Obaveze korisnika prilikom korišćenja informacija i podataka sa portala 


Portal ne nadzire sadržaj koji razmenjuju posetioci i ne može garantovati za njegovu tačnost, poreklo ili kvalitet. Portal ni na koji način neće biti odgovoran za sadržaj ili gubitak i oštećenje sadržaja nastalo zbog korišćenja uslugama portala.

Da bi se osiguralo slobodno i neometano korišćenje usluga portala, nije prihvatljivo i strogo je zabranjeno sledeće:

a) objavljivanje, slanje i razmena sadržaja koja su u suprotnosti sa važećom zakonskom regulativom;
b) uvredljiv, vulgaran, preteći, rasistički ili šovinistički sadržaj te sadržaj štetan na bilo koji drugi način;
c) objavljivanje, slanje, razmena i prenošenje informacija za koje posetilac zna ili pretpostavlja da su lažne, a čija bi upotreba mogla naneti štetu drugim korisnicima;
d) lažno predstavljanje, odnosno predstavljanje u ime, drugog, pravnog ili fizičkog lica;
e) manipulisanje identifikatorima da bi se prikrilo poreklo sadržaja koji se objavljuje ili šalje u sklopu usluga portala;
f) objavljivanje, slanje i razmena sadržaja zaštićenog autorskim pravom;
g) objavljivanje, razmena i slanje neželjenog sadržaja korisnika bez njihovog pristanka ili traženja, kao što su promotivni materijali, reklamne poruke, spam poruke, lančana pisma, promotivni i reklamni materijali koji sadrže lažne informacije, navode ili tvrdnje koje mogu zavarati korisnike;
h) svesno objavljivanje, slanje i razmena sadržaja s virusima ili sličnim fajlovima ili programima izrađenima u svrhu uništenja ili ograničenja rada bilo kojega softvera i/ili hardvera te telekomunikacijske opreme;
i) prikupljanje, čuvanje i objavljivanje ličnih podataka drugih posetilaca portala i korisnika.

Portal zadržava pravo da ukloni sadržaj koji smatra neprimerenim ili nije u skladu sa uslovima korišćenja. Korisnici preuzimaju odgovornost za svaku štetu koja je posledica njihovih aktivnosti.

Komunikacijski servisi ponuđeni su korisnicima besplatno i u dobroj nameri. Portal ne snosi odgovornost za bilo kakvu štetu nastalu njihovim korišćenjem.


Komentarisanje i servisi za razmenu informacija


Portal omogućava posetiocima besplatno korišćenje servisa za razmenu informacija pod uslovom da ne krše uslove korišćenja portala i posebna pravila koja vrede za servis i komentarisanje sadržaja. Korišćenjem komunikacijskih servisa korisnik se obavezuje da će slati i primati zakonite materijale, one na kojima nema prava trećih osoba koje spreče objavu i koji odgovaraju pojedinom servisu.


Pravila komentarisanja


Komentari posetilaca veoma su važni jer želimo da izgradimo zajednicu u kojoj će svi pridoneti kvalitetnoj komunikaciji i razmeni znanja. Potrudićemo se da podstaknemo angažman korisnika sa ciljem da se izgradi kvalitetna poslovna zajednica. Konstruktivni komentari su korisni su za sve posetioce portala, zato ćemo učiniti sve što je u našoj moći da osiguramo mesto za kvalitetnu razmenu mišljenja, stavova i ideja.

Nećemo tolerisati uvredljive, neprimerene, bezobrazne, preteće ili na drugi način neprijatne komentare pod maskom slobode izražavanja. Isto tako nećemo tolerisati govor mržnje, rasno ni političko vređanje kao ni vređanje na drugima osnovama. Kada budemo smatrali potrebnim, uklonićemo takve komentare.


Poruke portala i sponzora


Portal može registrovanim korisnicima povremeno slati obaveštenja portala i sponzora. Ako korisnik ne želi primati takve poruke, može o tome izvestiti portal na newsletter@kamatica.com ili se odjaviti linkom naznačenom na dnu poruke. 

 

Prihvatanjem uslova korišćenja korisnik se slaže da će usluge portala uključivati reklame i različite obaveštenja, poruke administratora te slične poruke portala nužne za redovno obaveštavanje posetilaca portala i funkcionisanje svih usluga i servisa portala. Korišćenjem portala korisnik pristaje na primanje promotivnih poruka.

Portal nije odgovoran za sadržaj stranica oglašivača na stranicama portala te ni za kakvu štetu nastalu reklamiranjem. Poslovni odnos između oglašivača i korisnika na i izvan portala isključivo se zasniva na poslovnom dogovoru oglašivača i korisnika te portal nije odgovoran za bilo kakvu moguću štetu koja proizilazi iz takvog poslovnog odnosa.


Plaćanje


Plaćanje proizvoda na našoj internet prodavnici je moguće izvršiti na jedan od sledećih načina: platnim karticama - VISA, Maestro ili MasterCard koje podržavaju plaćanje preko Interneta. Plaćanje karticama je realizovano u saradnji sa AllSecure doo i UniCredit Bank Beograd i obavlja se na bezbedan i sertifikovan način preko AllSecure Paymet Gateway-a, jednostavnim unosom podataka sa platne kartice.


Nakon što se unesu podaci o kartici i potvrdi plaćanje, banka autorizuje transakciju i time je porudžbina odobrena i ulazi u dalji proces pripreme za isporuku. Iznos će biti rezervisan na vašoj kartici (računu) i neće Vam biti raspoloživ za drugu namenu.


Transkacija će biti kompletirana i iznos skinut sa vašeg računa tek kada su proizvodi pripremljeni za transport i predati kurirskoj službi. U slučaju da se plaćanje ne kompletira, odnosno iznos se ne skine sa računa do isteka 14 dana od prihvatanja Vaše porudžbine, ta porudžbenica će biti otkazana i izbrisana. Nakon isteka roka od 14 dana , novac rezervisane na Vašem računu se oslobadjaju i biće Vam ponovo na raspolaganju. Nakon toga možete ponoviti istu ili novu porudžbinu, i izvršiti plaćanje vezano za njih.


Proverite kod banke koja je karticu izdala da li Vaša kartica podržava plaćanje preko Interneta.


Zaštita poverljivih podataka o transakciji


Prilikom unošenja podataka o platnoj kartici, poverljive informacije se prenose putem javne mreže u zaštićenoj (kriptovanoj) formi upotrebom SSL protokola, primenom najsavremenijih metoda tokenizacije osetljivih podataka, i u skladu sa PCI-DSS standardima. Sigurnost podataka prilikom kupovine garantuje procesor platnih kartica UniCredit Bank Beograd. Niti jednog trenutka podaci o platnoj kartici nisu dostupni trgovcu.


3D Secure zaštita za sve trgovce i kupce - AllSecure Payment Gateway koristi najviše globalne standarde zaštite i privatnosti podataka. Svi trgovci koji koriste AllSecure Payment Gateway su automatski uključeni u 3D-Secure zaštitu, čime se kupcima garantuje bezbednost kupovine. Brojevi platnih kartica kupaca se ne čuvaju na sistemu trgovca a sami upis se štiti SSL enkripcijom podataka.


PCI DSS Standardi - AllSecure Payment Gateway se konstantno usaglašava sa svim zahtevima kartičarskih organizacija u cilju povećanja nivoa bezbednosti trgovaca i kupaca. Od 2005 godine do danas, bez prekida, sistem je sertifikovan kao PCI-DSS Level 1 što predstavlja najviši standard u industriji. PCI Data Security Standard (PCI-DSS) je norma koja definiše neophodne mere bezbednosti pri obradi, čuvanju i prenošenju osetljivih kartičarskih podataka. PCI Standardima se štite osetljivi podaci o korisniku kartice tokom celog procesa plaćanja: od momenta unosa podataka na prodajnom mestu trgovca, tokom komunikacija između trgovca i relevantnih banaka i kartičarskih organizacija, kao i kasnije čuvanje tih podataka.


Reklamacije


Reklamacije vezane za izvršenu uplatu su moguće u sledećim slučajevima:

1. Zloupotreba kartice,
2. Pogrešno unet iznos (nula više i sl.).

U slučaju reklamacija iz nekog od napred navedena dva razloga, iste se primaju tako što se e-mail sa potvrdom o izvršenoj transakciji prosleđuje na e-mail adresu podrska@dubes.net i uz njega se prilažu skeniran zahtev za povraćaj sredstava u slobodnoj formi u kojem se navodi razlog. Potrebno je da zahtev sadrži potpis vlasnika kartice i skeniranu ličnu kartu, kao i kontakt telefon. Pošiljalac će biti kontaktiran, a sredstva vraćena u roku od 10 dana nakon uspostavljenog kontakta. Sredstva se vraćaju na račun koji je vezan za platnu karticu kojom je uplata izvršena.

Zahtevi se mogu slati i poštom na: "Dubes d.o.o.", Nehruova 75, 11070 Beograd i potrebno je da sadrže sve elemente kao i zahtevi poslati e-mailom.


Povraćaj sredstava


U slučaju povraćaja sredstava kupcu koji je predhodno platio nekom od platnih kartica, delimično ili u celosti, a bez obzira na razlog vraćanja, taj povraćaj se vrši isključivo preko iste VISA, Maestro ili MasterCard kartice koja je korištena za plaćanje. Ovo znači da će naša banka na naš zahtev obaviti povraćaj sredstava na račun korisnika kartice.


Izjava o konverziji


Sve transakcije na našem sajtu obračunavaju se u dinarima (RSD). Ukoliko ste izabrali drugu valutu, vrednost transakcije će biti konvertovana u dinare po važećem srednjem kursu Narodne Banke Srbije.

Vaša platna kartica će biti zadužena za navedeni iznos u dinarima. Ukoliko Vaša platna kartica nije povezana sa dinarskim računom, iznos transakcije u dinarima biće konvertovan u valutu Vašeg računa prema kursu Vaše banke, odnosno izdavaoca platne kartice. Zbog navedenih konverzija, moguća su izvesna odstupanja od originalnog iznosa transakcije.


Zaštita privatnosti


Portal štiti privatnost posetilaca u skladu sa sopstvenim mogućnostima.

Svi podaci koje korisnik podeli sa Portalom neće se prosleđivati trećoj strani, osim ako nije drugačije utvrđeno pravilima ili uz saglasnost korisnika.

Portal može u skladu sa važećom regulativom u oblasti zaštite podataka o ličnosti prikupljati određene podatke o korisnicima dobijene tokom korišćenja portala (isključivo podaci o računaru i pružaocu usluga povezivanja na Internet) ili podatke unesene u postupku registracije. Portal se obavezuje da lične podatke poput imena i prezimena i email adrese neće obrađivati ni distribuirati u druge svrhe bez korisnikovog dopuštenja, osim demografskih podataka korisnika, ali ne odajući pritom lične podatke. Podaci, izuzimajući lične podatke, mogu biti korišćeni u cilju anonimne statističke obrade podataka.

Portal se obavezuje da će, u skladu s propisima koji su na snazi, čuvati privatnost korisnika portala, osim u slučaju teškog kršenja uslova korišćenje portala ili nezakonitih radnji korisnika.

 

Zaštita ličnih podataka

 

Finansijski portal Kamatica podatke svojih korisnika prikuplja i obrađuje shodno njihovim potrebama i zahtevima, a u skladu sa Zakonom o zašiti podataka o ličnosti.


Lični podaci koji su dobijeni putem našeg portala sa svrhom pribavljanja najpovoljnije ponude od strane finansijskih institucija, upotrebljavaju se isključivo za pomenutu potrebu. Popunjavanjem polja u formularu za slanje upita od strane korisnika, ustupaju se lični podaci i daje se saglasnost za prikupljanje i dalju obradu istih.


Zbirka podataka o korisnicima finansijskog portal Kamatica je registrovana u centralnom registru Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.


Sve podatke koje dobijamo popunjavanjem ponuđenih polja tretiramo kao strogo poverljive i dostupni su samo licima kojima su ti podaci neophodni za obavljanje posla. Svi podaci se ne prosleđuju trećim licima na način koji nije definisan uslovima korišćenja.


Direktnim upitom korisnik daje saglasnost da se podaci koje je upisao u formu mogu proslediti izabranoj kompaniji i neće biti prosleđivani drugim kompanijama bez saglasnosti korisnika.


Upit za vrstu proizvoda
Prilikom upita za vrstu proizvoda samo korisnik je saglasan da se dostavljeni podaci, neophodni za sačinjavanje ponude, proslede svim kompanijama koje su kvalifikovane za dostavljnje ponude. Lični kontakt podaci neće biti prosleđeni već samo podaci neophodni za sačinjavanje ponude.
Nakon dobijanja ponude i pristanka na ponudu lični kontakt podaci će biti prosleđeni kompaniji koju je korisnik izabrao. Ukoliko korisnik ne odreaguje na dostavljene ponude u roku od 15 dana, njegovi kontakt podaci će biti prosleđeni svim kompanijama koje su njemu slale ponude.

 

Promena pravila

 

Portal zadržava pravo da bez prethodne najave promeni uslove korišćenja portala. Svaka promena biće objavljena, blagovremeno, na adresi www.kamatica.com. O važnim promenama i dopunama uslova korišćenja portal će obavestiti posetioce objavom na portalu i/ili slanjem emaila.

 Ova pravila stupaju na snagu 01. oktobar 2013. godine.