EIB će pomoći banke u Srbiji

15.06.2010

Istraživanja izvor: RTS

Do kraja godine Evropska investiciona banka podržaće sa 250 miliona evra jačanje bankarskog sistema Srbije radi refinansiranja prispelih obaveza najboljih preduzeća, rekao Božidar Đelić. U septembru će u Beogradu biti otvorena kancelarija EIB, prva u regionu.

Evropska investiciona banka (EIB) će dati kredit od 250 miliona evra za jačanje bankarskog sistema Srbije radi refinansiranja prispelih obaveza najboljih preduzeća, rekao je  potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić koji se u Luksemburgu sastao sa predsednikom EIB-a Filipom Mejstatom.

Đelić je podsetio da je ta institucija ubedljivo najveći finansijer srpske infrastrukture sa više od 2,6 milijardi angažovanih sredstava.

Božidar Đelić je podsetio da je prethodni program EIB-a u istom iznosu od 250 miliona evra doživeo veliki uspeh, da je podržano preko 350 programa, što je omogućilo formiranje 2900 novih radnih mesta.

"Imajući u vidu veliki uspeh prethodne tranše, odlučili smo da se do kraja ove godine potpiše nova tranša od 250 miliona evra koja će mnogo značiti srpskim preduzećima", rekao je Đelić.

On je objasno da će srpska preduzeća moći da kratkoročne kredite na dve do tri godine, sa kamatama koje mogu ići na 10 i 12 odsto, refinansiraju s kreditima od sedam do dvanaest godina čije kamate ne bi prelazile pet do šest odsto.

Potpredsednik Vlade je rekao da je takođe dogovoreno da se u Beogradu 27. septembra otvori regionalna kancelarija Evropske investicione banke, koja će biti prva u regionu.Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana