Nedelja štednje 2010. - Saveti za štediše

20.10.2010

Istraživanja izvor: Kamatica

Portal Kamatica.com vam na bazi analize domaćeg bankarskog tržišta i ponašanja banaka u ranijim Nedeljama štednje, savetuje da se pridržavate sledećih preporuka tokom Nedelje štednje:

1. Proverite ponude svih banaka. Samo na ovaj način ćete biti u mogućnosti da izaberete najpovoljniju opciju za vas. Kada je u pitanju štednja, najpovoljnija ponuda je ona koja nudi i najvišu kamatnu stopu. Jedna od mogućnosti da, bez iscrpljujućih obilazaka poslovnica ili velikog broja telefonskih poziva call centrima banaka, pronađete najpovoljniju opciju je slanje SMS poruke sa tekstom stednja na broj 4455. Tim portala Kamatica.com će vam izdvojiti najpovoljnije ponude poslovnih banaka za štednju i o tome vas odmah obavestiti. Cena poruke je 100 din+porezi.
2. Sredstva oročavajte u Nedelji štednje. Izbegavajte oročavanje sredstava u produženim akcijama pojedinih banaka, jer vam takav potez može stvoriti problem nemogućnosti reoročenja sredstava po stimulativnim kamatama ukoliko produžene akcije banaka ne budu aktuelne.
3. Ne oročavajte više od 50.000 € u jednoj poslovnoj banci. Oročavanjem sredstava do iznosa 50.000 € po jednoj poslovnoj banci, vaša štednja je u potpunosti pokrivena garancijama Republike Srbije vezanim za štednju građana.
4. Izbegavajte konverziju valuta. Ukoliko čak i postoje atraktivnije ponude kamatnih stopa na uloge u drugim valutama, uvek imajte u vidu da svaka konverzija valuta nosi troškove koji se kreću oko 1% na ukupan iznos konverzije. Na osnovu toga pokušajte da izračunate troškove i koristi od eventualne štednje u drugoj valuti.
5. Izbegavajte rokove kraće od godinu dana. Ukoliko planirate da štedite u dužem roku, jedino štednja oročena na 12, 24 i 36 meseci tokom Nedelje štednje vam omogućava da ista sredstva oročite po stimulativnim uslovima i sledeće godine.
6. Duži rok znači i veći prinos. Imajući u vidu trend pada kamatnih stopa u domaćim poslovnim bankama koji će se nastaviti, štednja na duži rok vam donosi veći prinos i manje briga oko reoročavanja sredstava.
7. Dobro proučite ’poklone’ uz štednju. Najčešće banke radi promovisanja atraktivnije ponude, uz štednju nude i poklone, koji se najčešće sastoje u povoljnijim uslovima za neki drugi proizvod iste banke. Imajte u vidu da ovi proizvodi obično nose i dodatne troškove, koji mogu u narednom periodu umanjiti prinos od oročavanja sredstava.
8. Kamata unapred je dobar poklon. Ukoliko imate dve ponude poslovnih banaka sa istim kamatnim stopama na oročenje sredstava, od kojih jedna podrazumeva isplatu kamate unapred - bez posebne analize odaberite onu sa isplatom kamate unapred, čak i ukoliko to podrazumeva istovremeno oročenje ostvarene kamate. Na ovaj način ukupan prinos postaje veći za isti iznos sredstava.Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana