Trgovina na internetu

05.10.2011

Istraživanja izvor: MasterCard

MasterIndex istraživanje ukazuje na trend postepenog rasta broja korisnika interneta i usluge online plaćanja u Srbiji

Tokom protekle tri godine, broj vlasnika kartica koji koriste internet porastao je za 11 odsto, a broj onih koji obavljaju plaćanja preko interneta se udvostručio

Korisnici kartica u Srbiji preko interneta najčešće kupuju odeću i obuću i plaćaju račune


Beograd, 29. septembar 2011. godine – Prema istraživanju MasterIndex, koje kompanija MasterCard redovno sprovodi među korisnicima platnih kartica u Srbiji, u protekle tri godine broj vlasnika platnih kartica koji koriste internet porastao je za 11 odsto (sa 62 odsto 2009. na 73 odsto 2011. godine), a broj onih koji onih koji obavljaju plaćanja preko interneta se gotovo udvostručio (sa 11 odsto 2009. na 20 odsto 2011. godine). Uprkos pozitivnom trendu rasta broja korisnika koji plaćaju putem interneta, ovo istraživanje je pokazalo da postoji i dobar broj onih koji još uvek ne veruju ili nisu sigurni u bezbednost ove metode plaćanja.

Tim povodom, menadžer kompanije MasterCard Europe za balkanski region Manuel Alekse, izjavio je: „Kada na tržištu na kom 73 odsto korisnika kartica koristi internet i među kojima 92 odsto ima pristup internetu u sopstvenom domu i 40 odsto na radnom mestu, podatak da 20 odsto njih obavlja online plaćanja u prvi mah ne zvuči ohrabrujuće. Međutim, kada se uzme u obzir da se taj broj tokom protekle tri godine udvostručio, jasno je da postoji razlog za optimizam. Za razvoj elektronske trgovine nepohodni su odgovarajuća zakonska regulativa i široka ponuda proizvoda i usluga na internetu. Kada se ti uslovi ostvare, uvereni smo smo da će porasti i interesovanje među građanima za ovaj vid kupovine“.

Šta se kupuje preko interneta

Prema rezultatima ovogodišnjeg MasterIndex istraživanja, vlasnicima kartica u Srbiji najčešći povod za plaćanja putem interneta su: kupovina odeće i obuće (34 odsto), plaćanje tekućih i ostalih računa (27 odsto), kupovina knjiga (22 odsto), kupovina ulaznica za sportske i kulturne događaje (15 odsto) i kupovina avionskih karata (15 odsto). Takođe se kupuju, ali u manjoj meri: pokloni za porodicu i prijatelje (11 odsto), hotelski smeštaj (10 odsto), turistički aranžmani (9 odsto) i iznajmljivanje automobila (3 odsto). Korisnici kartica starosne dobi od 25 do 34 godine više kupuju preko interneta od ostalih. Muškarci takođe prednjače u online kupovini, naročito kada je reč o ulaznicama za sportske i kulturne događaje, dok žene preko interneta češće od muškaraca kupuju odeću i obuću.
 


Koliko često vlasnici kartica u Srbiji koriste internet i obavljaju plaćanja putem interneta

MasterIndex istraživanje je pokazalo da među vlasnicima kartica iz Srbije koji koriste internet najviše je onih koji odlaze na internet svakodnevno -78 odsto. Zatim, 13 odsto vlasnika kartica koristi internet nekoliko puta nedeljno, 3 odsto jednom nedeljno, 2 odsto nekoliko puta mesečno, a ostali ređe od toga. MasterIndex istraživanje je pokazalo da tokom protekle tri godine, broj korisnika koji koriste internet svakodnevno je porastao za 7 odsto (sa 71 odsto 2009. na 78 odsto 2011. godine).

Vlasnici kartica iz Srbije koji obavljaju plaćanja putem interneta, najčešće to čine nekoliko puta godišnje (31 odsto), zatim slede oni koji plaćaju preko interneta jednom mesečno (25 odsto), nekoliko puta mesečno (22 odsto), jednom nedeljno (8 odsto), jednom godišnje (6 odsto), dok je najmanji broj onih koji online plaćanja obavljaju nekoliko puta sedmično ili češće (3 odsto).

 

Sigurnost plaćanja putem interneta

Ovogodišnje MasterIndex istraživanje je pokazalo da uprkos trendu postepenog rasta plaćanja putem interneta u protekle tri godine, svega 1/4 (25 odsto) korisnika kartica koji koriste internet smatra da su online plaćanja bezbedna. Muškarci imaju više poverenja u ovaj vid plaćanja, a isto važi i za mlađe korisnike kartica (od 18 do 34 godine) u odnosu na one starije (od 45 do 64 godina).

„Kada su korisnici dobro informisani i kupuju na proverenim sajtovima, kao što su mnogobrojni internet dućani koji sadrže logo MasterCard SecureCode, online kupovina predstavlja praktičan i jednostavan način kupovine.

Nije neophodno da posedujete posebnu internet karticu da biste kupovali na internetu, jer je online kupovina moguća preko postojećih MasterCard i Maestro kartica, a zahvaljujući MasterCard SecureCode CAP tehnologiji, koja je od prošle godine dostupna i na srpskom tržištu, korisnicima kartica garantujemo još viši nivo sigurnosti i zaštite od zloupotrebe platne kartice putem interneta. Ova tehnologija podrazumeva platnu karticu, CAP čitač, PIN broj, kao i jednokratni kod koji je vezan za konkretnu transakciju, što smanjuje rizik od zloupotrebe“, objašnjava Alekse.

MasterIndex Srbija je godišnje istraživanje kompanije MasterCard Europe koje ima za cilj profilisanje korisnika platnih kartica u Srbiji. MasterIndex pruža uvid u izbor i navike korisnika platnih kartica u Srbiji, kao i u njihovo viđenje lične finansijske situacije. Istraživanje MasterIndex je prvi put sprovedeno u Srbiji u martu 2009. godine.
 Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana