Ako je banka loša - promenite je!

16.02.2012

Istraživanja izvor: Kamatica

Koliko ste zadovoljni svojom bankom? Kolike su kamate koje plaćate na dozvoljeni minus, kreditne kartice i kredit? Da li vam je banka samovoljno menjala kamatu? Da li je uvodila nove troškove na usluge koje su bile besplatne? Koliko su vam dostupni bankomati i da li je osoblje banke ljubazno?

Odgovorite na ova pitanja i znaćete da li ste zadovoljni svojom bankom ili je pravo vreme da je promenite.

U Srbiji posluju 33 banke i različito naplaćuju svoje usluge. U zavisnosti od banke, vođenje tekućeg računa možete da ne plaćate ni jedan jedini dinar ili vas može koštati nekoliko stotina dinara. Neke banke neće naplatiti vođenje tekućeg računa, ali će na svaku drugu uslugu (minus po tekućem računu, kreditnu karticu...) naplatiti dodatnu proviziju koja može skupo da vas košta.

U nekoj drugoj banci imaćete, recimo, niske troškove „paketa” koji podrazumeva tekući račun, debitnu i kreditnu karticu za jednu cenu, ali će kamate na korišćenje tih kartica biti mnogo više nego kod druge banke.

Raspon u broju (vidljivih i skrivenih) troškova i visini provizija i kamata koje banke naplaćaju može da bude drastično veliki. Baš zato je u vašem najboljem interesu da na banku ne gledate kao na instituciju koju birate jednom u životu. Ukoliko primetite da vaša banka iste usluge naplaćuje mnogo više od drugih nemojte se libiti da je promenite. Cilj banke je da zaradi što više, ali vi isto tako imate pravo da zaštitite svoje finansije i da težite tome da plaćate što manje troškove. Nema tu emocija, to je čist biznis.

Uporedite ponude na tržištu

Prvo pravilo kada birate banku je da uporedite ponudena tržištu. Svi smo različiti, pa će i spisak usluga koje su vam važne za svakogaod vas biti drugačiji. Nekome je važno internet bankarstvo, nekome korišćenje minusa, nekome kreditne kartice. Kada upoređujete ponude banaka ključno je da dobro sagledate navike koje imate kada su vaše finansije u pitanju i da napravite spisak usluga koje smatrate da su vam neophodne. Uvidom u Tarifnik (koji je svaka banka u obavezi da objavi na svom sajtu)možete lako da uporedite koliko te usluge naplaćuje svaka od banaka.

Cilj – niži troškovi

Kada razmišljamo o promeni banke svi polazimo sarazličitih pozicija. Neko ne koristi nijednu uslugu osim tekućeg računa, neko ima kredit, a neko ima popriličan dug po kreditnim karticama. Mogućnost prelaska u drugu banku i komplikovanost procedure baš zbog tih različitih polaznih osnova može mnogo da se razlikuje od jednog do drugog slučaja. Međutim, zajednički imenitelj za sve građane koji žele da promene banku treba da budu niži troškovi.

Ako samo podižete platu ili penziju i ne koristite nikakve dodatne usluge, u tom slučaju zaista nemate razloga da ostajete u banci koja vam naplaćuje visoke troškove održavanja tekućeg računa. Izaberite drugu banku koja nudi niže cene usluga i prebacite svoja primanja. Možda će to za vas značiti nekoliko dana rešavanja papirologije, ali ćete na duži rok uštedeti sebi znatnusumunovca.

Ako ste kreditno zaduženi iliimate minus to možete rešiti tako što ćete otići u banku koja nudi refinansiranje svih obaveza. Taj kredit za refinansiranje će otplatiti sve što dugujete svojoj sadašnjoj banci, a svoje obaveze ćete onda preneti na novu banku. Međutim, u ovom slučaju morate biti oprezni. Nije ključno samo to da vam kamata na refinansirajući kredit bude niža, koliko je važno da ne napravite grešku u smislu visine naplate drugih troškova. Kad već prelazite u drugu banku, onda tražite onu banku koja će vam pružiti niže troškove održavanja tekućeg računa, bolje uslove za minus i kreditne kartice. To će vam značiti sledeći put kada budete želeli da ih koristite.

Šta je još važno

Cena usluge je važna, ali ne bi trebalo da bude presudna kada se odlučujete za određenu banku. To znači da banka sa najnižim cenama usluga ne mora da bude i najpovoljnija banka. Udobnost poslovanja sa bankom je značajan kriterijum koji čak sa 30 odsto učestvuje u donošenju krajnje odluke.

Ukoliko imate male troškove na usluge neke banke, ali ona ima slabo razvijenu mrežu bankomata i neljubazno osoblje, nema tog novca koji će vam nadoknaditi potrošeno vreme i živce.

Kao što smo već napomenuli, raspon u tarifama banaka je veliki. Ne mora da znači da je najjeftinija banka rešenje za vas, kao što ne znači i da je banka koja najskuplje naplaćuje svoje usluge najbolja.Najbolje je prema vašim potrebama danađete balans cena i usluga koje banka pruža.

Ako je banka nekorektna, idite u drugu!

Podaci Centra za korisnike finansijskih usluga pri Narodnoj banci Srbije govore da na tržištu ima banaka koje su u velikoj meri nekorektne prema svojim klijentima jersu menjale marže i kamate na kredite koje klijenti već otplaćuju. Građani koji su se našli u tako nezavidnoj situaciji pokušavali su da problem reše pisanjem prigovora banci, a onda i obraćanjem Narodnoj banci Srbije koja kontroliše rad banaka.

Međutim, ma koliko žalbe i prigovori bili efikasni, nikada vam neće vratiti izgubljeno vreme ili učiniti da se konačno osećate kao klijent kog banka uvažava.

Umesto da se godinama patite sa bankom koja je nekorektna prema vama, promenite je! Navike je nekad teško menjati, ali kadasračunate koliko ćete novca i živaca uštedeti ukoliko pređete u drugu banku lakše će vam biti da napravite taj korak. Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana