Penzioner penzioneru ne može biti žirant

04.07.2012

Istraživanja izvor: Kamatica

Iako u suprotnosti propisima banke drže starosnu granicu za ostvarivanje prava na korišćenje nekog od kredita u rasponu od 65 do 70 godina. – Neke imaju posebne proizvode kreirane za penzionere do 75 godina, ali im traže dodatna osiguranja pri čemu im osobe istog doba ne mogu biti žiranti

Kako jedan penzioner koji ima 74 godine može da dobije kredit od neke banke? U teoriji, vrlo lako – ode u svoju poslovnu banku, podnese zahtev za kredit i banka mu odobri kredit.

Stvarnost sa kojom su se suočili mnogi penzioneri ovih dana, pokazuje da to uopšte nije tako.

Dakle, iako u suprotnosti sa Zakonom o zabrani diskriminacije i Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, banke drže starosnu granicu za ostvarivanje prava na korišćenje nekog od kredita u rasponu od 65 do 70 godina. Samo banke koje imaju posebne proizvode kreirane za penzionere podigle su starosnu granicu na prosečno 75 godina.

Penzioner starosti 74 godine kada se obrati nekoj od banaka sa zahtevom za kredit u većini slučajeva će dobiti odgovor da mu se kredit ne može odobriti jer ima previše godina. Ukoliko banka i bude voljna da mu izađe u susret i prihvati njegov zahtev, tražiće mu neko od dodatnih osiguranja u slučaju „nepovoljnih situacija” kao što bi bila teška bolest ili smrt. U većini slučajeva to dodatno osiguranje se svodi na kreditno sposobnog žiranta ili kako u nekim bankama kažu podržavaoca kredita.

I evo nas na pragu starog – novog problema. Svako od nas bi se u većini slučajeva obratio nekom od prijatelja da nam bude žirant, jer i mi bismo isto to uradili za njih. Ako idemo tom logikom, penzioner koji se obrati svom prijatelju za takvu uslugu, obratio se opet penzioneru! Nakon što se banci dostavi potrebna dokumentacija i za žiranta ili podržavaoca kredita, isti taj penzioner dobije odgovor od bankarskog službenika da penzioner penzioneru ne može biti žirant ili podržavalac.

Po pravilima bankarskog poslovanja gde je poenta što skuplje naplatiti svoje usluge i što bolje se zaštititi od potencijalnih rizika, ima logike. Jer ako su penzioneri ograničeni za korišćenje kredita upravo starosnom granicom, onda su ograničeni istom tom granicom i povodom pitanja žiriranja po kreditu.

Ali gde je nestalo ono uvreženo mišljenje da su upravo diskriminisani penzioneri najažurniji u plaćanju svojih obaveza, jer ipak su oni rasli u nekom drugom sistemu sa drugačije određenim vrednostima. Očigledno to na tržištu novca nema nikakav značaj.

U ovim kriznim vremenima gde je kvalitetnog klijenta za plasiranje novca sve teže naći, upravo bi penzioneri trebalo biti ciljna grupa banaka. Jer penzije se isplaćuju iz državnih fondova, ne iz privatnih, penzioneru ne visi otkaz nad glavom kao većini zaposlenih u ovoj zemlji i ono najbitnije, penzije se redovno isplaćuju.

Očigledno je da banke, pored svih zakona i preporuka koje dobijaju od nadležnih institucija, najmanje sluha imaju za ovakve „probleme”, najjednostavnije rešenje u vidu kreiranja posebnih proizvoda sa prilagođenim rokovima otplate, na primer, umesto roka od 36 meseci koji nudi Inteza, taj rok u ovakvim slučajevima bi mogao biti i 12 meseci, ipak, nije nešto što će većina banaka usvojiti i primeniti.Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana