Kako ugasiti kreditnu karticu

24.08.2012

Istraživanja izvor: Kamatica

Kako su kamatne stope na godišnjem nivou nekada i veće od 30 odsto, najbolji način da se zauvek oslobodite tereta dugotrajne otplate rata je refinansiranje i to uz pomoć dinarskog kredita

Jedan od svakako najskupljih proizvoda na bankarskom tržištu, kreditna kartica, postala je neizostavni deo naših novčanika. Taj magični kreditni limit, za kojim potežemo kad god nam zafali keša, nam omogućava beskrajnu otplatu na rate, i pri tom se sa svakom našom uplatom obnavlja! A koliko nas u stvari košta to malo parče plastike? I, najbitnije, da li naši novčanici mogu izdržati te troškove?

Kamatne stope i preko 30 odsto na godišnjem nivou

Kreditne kartice kod nas funkcionišu po principu revolving kredita, što znači da minimalni iznos mesečne obaveze koje smo u obavezi da uplatimo svakog meseca (uglavnom pet odsto od ukupne potrošnje) nam ponovo postaje dostupan za trošenje nakon uplate. Bez obzira na prednost obnovljivog kreditnog limita, svi zaboravljamo činjenicu da u stvari većinu vremena otplaćujemo kamate, naknade za korišćenje kartice i kamate na kamate i naknade (jer se sve to uvek deli na procenat), a retko kad otplaćujemo glavnicu i to po vrlo visokim kamatnim stopama.

Naime, kamatne stope za kreditne kartice idu do preko 30 odsto na godišnjem nivou kod pojedinih banaka, što je svakako izuzetno skupo! Jer ukoliko stalno trošimo ono što svakog meseca uplatimo na račun kartice, stanje duga nikako se ne može smanjiti, i dovodimo sebe u situaciju da stalno plaćamo vrlo visoke kamate. Iako su kreditne kartice iz one kategorije bankarskih proizvoda koje banke najviše vole da prodaju, odreknite se svoje skupe magične plastike i refinansirajte je nekim od kredita banaka, što je ipak isplativija investicija za većinu građana.

Da li se kreditne kartice mogu refinansirati

Da, i kreditne kartice se mogu refinansirati nekim od kredita za refinansiranje. Iako pojedine banke nude refinansiranje obaveza po karticama novom kreditnom karticom, svakako to ne treba raditi, već je treba refinansirati dinarskim kreditom. Jer u vremenu kada kurs drastično oscilira, zaduživanje u evrima bez obzira na manje kamatne stope dodatno će isprazniti naše novčanike upravo kursnim razlikama. Naravno, prvo se treba dobro raspitati o ponudama banaka i izabrati najpovoljniju, kako što se tiče kamatnih stopa i uslova otplate, tako i što se tiče sredstava obezbeđenja kredita.

Ponude banaka

Dinarske kredite za refinansiranje banka „Inteza” odobrava na rok otplate od šest do 100 meseci, uz mogućnost korišćenja grejs perioda do šest meseci. Maksimalni iznos kredita je 1.000.000 dinara za dinarski kredit. Kamatna stopa je 20,97 odsto za klijente banke, odnosno 22,97 odsto za ostale klijente i fiksna je prve dve godine. Nakon toga kamatna stopa je promenljiva i za klijente banke jednaka je šestomesečnom Beliboru plus 10 odsto, odnosno za ostale šestomesečnom Beliboru plus 12 odsto. Provizija za obradu zahteva se klijentima banke ne naplaćuje, dok ostali građani plaćaju ovu uslugu dva odsto od iznosa kredita. EKS se kreće od 20,98 odsto.Sredstva obezbeđenja kredita su tri menice korisnika sa klauzulom bez protesta.

Komercijalna banka odobrava dinarske kredite za refinansiranje u maksimalnom iznosu od 800.000 dinara, sa rokom otplate do 99 meseci. Kamatna stopa je 20,50 odsto i fiksna je prve tri godine otplate kredita, a nakon toga jednaka je šestomesečnom Beliboru plus 9,5 odsto. Provizija za obradu zahteva iznosi dva odsto. EKS se kreće od 23,82 odsto. Sredstva obezbeđenja kredita su dve blanko menice korisnika kredita.

Rajfajzen banka ove kredite odobrava sa promenljivom kamatnom stopom i sa fiksnom kamatnom stopom.Kredit sa promenljivom kamatnom stopom odobrava se u maksimalnom iznosu od 1.000.000 dinara, na rok otplate do 84 meseca uz mogućnost korišćenja grejs perioda do 12 meseci. Kamatna stopa je šestomesečni Belibor plus marža u rasponu od 6,60 odsto do 8,60 odsto. Raspon marže zavisi od toga da li se refinansiraju obaveze kod drugih banaka. Provizija za obradu zahteva je jedan odsto. EKS se kreće od 24,95 odsto. Sredstva obezbeđenja kredita su menica i osiguranje korisnika kredita od posledica nesrećnog slučaja i nezaposlenosti. Premija osiguranja se iznosi 1,04 odsto od iznosa kredita.Kredit sa fiksnom kamatnom stopom odobrava se u maksimalnom iznosu od 1.000.000 dinara, na rok otplate do 60 meseci. Kamatna stopa je 21,75 odsto godišnje. Provizija za obradu zahteva je jedan odsto. EKS se kreće od 27,24 odsto. Sredstva obezbeđenja kredita su menica i osiguranje korisnika kredita od posledica nesrećnog slučaja i nezaposlenosti. Premija osiguranja iznosi 1,04 odsto od iznosa kredita.

Kod Eurobanke EFG maksimalan iznos kredita je do 1.400.000 dinara, a rok otplate 96 meseci. Kamatna stopa ukoliko ste klijent banke je referentna stopa NBS uvećana za devet odsto, dok je za ostale građane referentna stopa NBS uvećana za 11 odsto. Provizija za obradu zahteva je 2,5 odsto za klijente, odnosno tri odsto za ostale građane. EKS se kreće od 25,42 odsto. Sredstva obezbeđenja su menica i osiguranje korisnika kredita od nezgode koje je besplatno.

Potrebna dokumentacija za kredit i realizacija kredita

Prvo i osnovno što treba uraditi je svakako od banke izdavaoca uzeti potvrdu o stanju duga na kreditnoj kartici, odnosno stanju duga za gašenje kartice uz instrukciju za plaćanje kreditom banke. Uz to, iz banke kod koje podnosite zahtev za kredit potrebno je uzeti obrasce o zaposlenju i visini primanja, kao i administrativne zabrane i obrazac saglasnosti za dobijanje podataka iz Kreditnog biroa. Obrasce o zaposlenju i visini primanja, kao i administrativne zabrane popunjava ovlašćeno lice iz firme kod koje ste zaposleni. Neke banke će vam na uvid prilikom podnošenja zahteva tražiti i poslednji važeći račun za telefon i Infostan, naravno plaćeni.

Procedura odobravanja ovih kredita uglavnom ne traje duže od pet dana, a po odobrenju kredita bankarski službenik vas obaveštava da vam je kredit odobren i zakazuje potpisivanje ugovora, predaju sredstava obezbeđenja i isplatu kredita. Potpisivanje ugovora, predaja sredstava obezbeđenja i isplata kredita se najčešće završava istog dana. Pre potpisivanja ugovora i isplate kredita bilo bi dobro da još jednom proverite stanje duga po kreditnoj kartici i instrukciju za plaćanje. Isplata kredita kada je u pitanju refinansiranje kreditne kartice se vrši nalogom za prenos i to sa računa odobrenog kredita na račun kreditne kartice kod banke kod koje ste imali karticu. U slučaju da ste u okviru kredita za refinansiranje tražili i dodatni keš, ta razlika će vam biti prebačena ili na vaš tekući ili na dinarski račun koji će vam bankarski službenik otvoriti prilikom isplate kredita.

Prilikom realizacije kredita, zamolite bankarske službenike da vam izdaju potvrdu o prenosu sredstava na račun kreditne kartice. Sa ovom potvrdom ćete inicirati gašenje kreditne kartice u banci koja vam je izdala karticu,anaravno karticu ćete morati vratiti banci. Da ne bi bilo zabune, procedura gašenja kartice kod banaka može potrajati i do 45 dana, što zbog obračuna i obrade podataka, što zbog naplate slipova sa odloženim plaćanjem. Svakako, ono stanje duga koje vam je banka izdala na potvrdi o stanju duga za gašenje kartice je ono što je za vas validno i van toga ne bi smela postojati nikakva naknadna plaćanja.Dakle, kada banci vratite karticu i predate im potvrdu da je izvršena uplata za gašenje kartice, obavezno tražite potvrdu da nemate nikakvih dugovanja po osnovu kreditne kartice.I ne zaboravite, gašenje kartice i izdavanje potvrde da je kartica ugašena je po zakonu besplatno!Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana