Čip tehnologija kod platnih kartica

12.11.2007

Istraživanja izvor: Kamatica
Čip tehnologija je sve zastupljenija u savremenom korišćenju platnih kartica. U Srbiji je ova tehnologija počela da zauzima značajno mesto u bankarskom kartičarstvu.
Zanimljiv je podatak da je 2003. godine izdata prva serija čip platnih kartica na Balkanu i to baš u Srbiji, od strane Vojvođanske banke.
Čip tehnologija može da omogući maksimalnu sigurnost plaćanja, jer čipovi garantuju daleko veću zaštitu od bilo kakvog pokušaja zloupotrebe. Ova tehnologija, pored konvencionalnih funkcija platnih kartica (plaćanje u trgovinama i podizanje novca sa bankomata), u sebi nosi mogućnost obavljanja i drugih platnih i sličnih funkcija. Na primer, kod nas je izuzetno rasprostranjeno korišćenje čip kartica za javne telefonske govornice.
Posebna prednost kartica sa čip tehnologijom je mogućnost da se uvode i nove funkcije na postojeće kartice. To bi značilo da se npr. na postojeću čip karticu može uvesti mogućnost plaćanja mesečnih računa za domaćinstvo.
Neke od najvažnijih prednosti čip kartica su sledeće:
1. Multifunkcionalnost - Tehnologija čip kartica pruža mogućnost da se više aplikacija nalazi na jednom čipu. Svaki podatak koji može da se digitalizuje, može i da se stavi na čip, tako da je moguće da kartica postane i specifična „mini baza podataka“. Ako Vam neka funkcija kartice više nije potrebna, moguće je izbrisati, a neke nove dodavati...
2. Trajnost - Čip kartice su čvršće izrade od kartica sa magnetnom trakom, tako da ne treba da se tako često ponovo izdaju.
3. Sigurnost: Čip kartice je daleko teže kopirati, što smanjuje mogućnost zloupotreba. Očekuje se da čip kartice smanje gubitke usled zloupotrebe kartica do 90%. Čip može bezbedno verifikovati da je PIN tačan, što čip i PIN čini izuzetno snažnom kombinacijom.


Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana