Plati račun uz najniže troškove!

24.02.2008

Istraživanja izvor: Kamatica

Tim sajta www.kamatica.com je sproveo istraživanje o tarifama banaka pri plaćanju mesečnih i drugih računa građana nalozima za plaćanje.

Redovni mesečni računi (komunalije, električna energija, toplotna energija i sl.) se pored na šalterima javnih preduzeća i pošta u Srbiji, mogu plaćati i u većini banaka. Provizije banaka su različite, a u sklopu ove usluge se u mnogim bankama nude i posebne pogodnosti, te ćemo ovde ukazati na troškove koji Vas očekuju pri plaćanju različitih računa gotovinskim putem.

Najčešći slučaj pri plaćanju mesečnih i drugih računa je da se uplata vrši na račun pravnog lica u drugoj banci. Provizije za ovakvu uslugu banaka su sledeće:

BANKA PROVIZIJA PRI PLAĆANJU
A banka 0.5%, min. 20 din.
Agrobanka 0.8%, min. 10 din., max. 10.000 din.
AIK banka 0.83%
Alpha bank 0.5%, min. 10 din.
Banca Intesa 0.2%, min. 20 din.
Credy banka 0.5%, min. 10 din.
Čačanska banka 0.3%, min. 10 din.
EFG Eurobank 13 do 25 din., preko 60.000 din.-0.05%
Erste banka 0.8%, min. 20 din., max. 5.000 din.
Findomestic banka 0.4%, min. 20 din.
Hypo Alpe Adria banka 0.3%, min. 20 din, max. 10.000 din.
JUBMES banka 0.5%, min. 20 din., max. 8.000 din.
Komercijalna banka 0.5%, min. 20 din., max. 5.000 din.
Meridian bank 0.24%+troškovi platnog prometa, min. 12 din.
NLB LHB banka 0.2%, min. 10 din., max. 5.000 din.
Opportunity bank 0.8%, min. 10 din.
OTP banka 0.3%, min. 15 din., max. 5.000 din.
Piraeus bank 0.4%, min. 10 din.
Poštanska štedionica 1%, min. 10 din., max. 15.000 din.
Privredna banka Beograd 1%, min. 50 din.
Procredit bank min.15-55 din., 0.079%
Raiffeisen bank 0.8%, min. 15 din., max. 8.000 din.
Societe Generale bank 0.5%, min. 30 din.
Srpska banka 0.8%, min. 20 din.
Vojvođanska banka 0.8%, min. 10 din.

U tabeli su date provizije banaka u procentima, minimalna naknada (ukoliko je provizija manja od minimalne naknade, primenjuje se minimalna naknada) i maksimalni iznos naknade (ukoliko je procentualno data provizija veća od maksimalnog iznosa, primenjuje se maksimalni iznos).

Može se videti da su tarife banaka različite i da ćete minimalnu proviziju ostvariti zavisno od visine računa, odnosno, iznosa naloga koji plaćate. Tako, na primer, za račun do iznosa od 1.500 dinara, najmanju proviziju ćete platiti ukoliko uplatu izvršite u Agrobanci, Alpha banci, Credy banci, NLB LHB banci, Opportunity banci, Piraeus banci ili Vojvođanskoj banci. Za uplatu u iznosu od, na primer, 5.000 dinara, najmanju proviziju naplaćuju NLB LHB banka i Banca Intesa. Ukoliko vršite uplatu od, npr. milion dinara, najpovoljniju tarifu Vam nude: Komercijalna, Erste, EFG, NLB LHB, Banca Intesa i OTP banka.

Posebnim ugovorima sa pojedinim lokalnim i regionalnim davaocima usluga filijale banaka često omogućuju građanima da neke od računa plaćaju bez provizije. Slična situacija je i sa mnogim javnim preduzećima iz unutrašnjosti, koja sa filijalama banaka u pojedinim gradovima sklapaju slične ugovore. Dobar primer za to je plaćanje računa za Infostan, kod koga se ne naplaćuje provizija kod većine banaka. Alpa bank u svom tarifniku navodi da se za plaćanje svih računa javnih komunalnih preduzeća ne plaća provizija.

Često banke naplaćuju niže provizije ukoliko se plaćanje vrši sa tekućeg računa građana u banci ili se uplata obavi putem elektronskog bankarstva. Mnoge banke vrlo niskim provizijama za plaćanje korišćenjem elektronskog bankarstva ili čak i bez ikakvih provizija podstiču korišćenje ovog vida plaćanje, jer je to u interesu i korisnika i banke (korisnik plaća račune „iz fotelje“, a banka izbegava gužve na šalterima).

Provizije banaka su niže i kada su računi primaoca u okviru iste banke (često se u ovim slučajevima provizija i ne naplaćuje). Ovo zbog toga što se deponovana sredstva na računima banke ne prenose u drugu banku. Prve tri cifre u broju tekućeg računa fizičkih i pravnih lica određuju banku u kojoj se nalazi račun. Ukoliko se prve tri cifre Vašeg tekućeg računa poklapaju sa prve tri cifre broja računa primaoca sredstava, provizija će Vam biti znatno niža ukoliko uplatu izvršite sa računa u Vašoj banci.

Postoji i mogućnost davanja trajnih naloga banci da plaća sve Vaše mesečne obaveze. U ovim slučajevima banke često naplaćuju niže provizije nego kada Vi lično vršite svaku pojedinačnu uplatu.

Ovo su podaci koji Vam mogu pomoći da uplate vršite uz značajnu uštedu troškova. Sve ovo posebno dolazi do izražaja ukoliko plaćate veliki broj računa u toku meseca ili ukoliko su Vaše pojedinačne uplate velike (školarine, prenos za kupovinu akcija, obveznica, investicionih jedinica i sl.).Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana