Gotovinski krediti na 10 godina?

10.06.2009

Istraživanja izvor: Kamatica

Sem što je u nekoliko navrata u poslednjih 5 meseci snižavala referentnu kamatnu stopu, ukinula obavezne depozite i učešća po kreditima i na taj način pokušavala da podstakne veću kreditnu aktivnost banaka, Narodna banka Srbije je ukinula i dve ograničavajuće odluke koje bi mogle značajno da promene način odobravanja kredita u Srbiji.

Od početka godine, referentna kamatna stopa je snižena za 5 procentnih poena, sa 18% na 13%. Uz to ukinuti su obavezni depoziti i učešća po gotovinskim i potrošačkim kreditima, koje je većina banaka prihvatila i već ih primenjuje. Poslovne banke su dobile i olakšice u pogledu smanjivanja obavezne rezerve, mogućnosti korišćenja kredita za likvidnost i svop kupovine deviza, oslobađanje od obaveza pri zaduživanju u inostranstvu i sl
 
Međutim, sve navedene olakšice nisu u dovoljnoj meri relaksirale uslove kreditnog zaduživanja u Srbiji. Kurs dinara, koji je značajno depresirao, i povećanje rizika zemlje, odnosno neadekvatno zaduživanje poslovnih banaka u inostranstvu, uticali su na značajan rast kamatnih stopa i rata postojećih, ali i novih kredita.
 
Na poslednjem sastanku Monetarnog odbora Narodne banke Srbije, doneta je odluka o snižavanju referentne kamatne stope sa 14% na 13%, odluka o ukidanju ranije donete obavezujuće odluke o odnosu kreditne izloženosti i visine kapitala, kao i odluka o ukidanju ograničenja vremeskog perioda trajanja kredita.
 
Ova poslednja odluka je najznačajnija za građane i mogla bi značajno da izmeni dosadašnji način odobravanja kredita. Naime, ranije donetom odlukom o ograničavanju vremenskog perioda otplate pojedinih vrsta kredita, Narodna banka Srbije je predvidela da gotovinski krediti mogu biti otplaćivani maksimalno 2 godine, a potrošački do 5 godina – u zavisnosti od robe koja se kupuje.
 
Ukidanjem ove mere građani će moći da se zadužuju ili da refinansiraju svoje gotovinske kredite na mnogo duži period (pre uvođenja ograničenja gotovinski krediti su odobravani i na 10 godina). To znači i mogućnost zaduživanja po većem iznosu sredstava ili uz manje mesečne rate.
 
Da bi se navedene mogućnosti bile iskorišćene, potrebno je da poslovne banke pripreme svoje pakete ponuda za refinansiranje i odobravanje novih kredita. Ukoliko se rokovi otplate kredita produže, to bi značilo za mnoge građane, koji su sada maksimalno zaduženi, olakšanje u pogledu refinansiranja kredita na duži rok i sa manjom mesečnom ratom, odnosno, pozajmljivanje dodatnih sredstava po osnovu povećane kreditne sposobnosti.
 
Ono što je sigurno – banke neće odobravati kredite po nižim kamatama, koje su se odobravale prošle i pretprošle godine. Međutim, ovakva odluka bi mogla značajno da smanji mesečnu ratu kredita korisnicima i otvori prostor za dodatno pozajmljivanje sredstava. Ukoliko bi rokovi bili produženi na preko 5 godina, građani bi imali prostora i za 3 do 5 puta veće zaduživanje kod poslovnih banaka.


Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana