EUR 118,32 USD 105,24 CHF 104,13

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 14.11.18. :: 118.3392 rsd

Najvredniji dosadašnji EFSE ugovor

Objavljeno: 26.03.2010


Novosti iz banaka izvor: Banca Intesa

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE), najveći svetski investicioni fond u sektoru mikrofinansiranja i Banca Intesa potpisali su ugovor o kreditu u iznosu od 25 miliona evra. Ugovorena sredstva namenjena su kreditiranju malih i mikro preduzeća i preduzetničkog sektora u Srbiji, koji je osetio snažne posledice svetske ekonomske krize.
Finansijska sredstva EFSE će podržati strateško opredeljenje Banca Intesa da poveća obim plasmana, kako sektoru malih preduzeća tako i segmentu poljoprivrede, gde je potreba za finansiranjem posebno izražena.
“Ova investicija je u skladu sa EFSE strategijom da podrži stabilne i snažne finansijske institucije, koje istovremeno svoje poslovanje zasnivaju na principima odgovornog bankarstva. Dugoročna kreditna sredstva namenjena malim preduzećima podržaće Banku u njenom programu kreditiranja u ovom segmentu i omogućiti unapređenje uslova kreditiranja koji se pre svega ogledaju u produženju roka otplate za više od 1.500 novih klijenata. Osim toga, ova kreditna linija će imati i značajan razvojni uticaj na celokupnu srpsku privredu, doprinoseći povećanju prihoda, očuvanju radnih mesta ali i otvaranju novih”, rekla je Silvia Wisniwski, direktor operativnih poslova u EFSE.
„Banca Intesa je zahvaljući svom strateškom opredeljenju da podstiče i ulaže u razvoj preduzetničkog duha jedna od vodećih banaka u Srbiji u segmentu malog biznisa. Polazeći od stanovišta da potrebe naših klijenata čine polaznu osnovu u osmišljavanju i kreiranju proizvoda nastojimo da i malim preduzetnicima ponudimo sve servise koje imaju na raspolaganju velike kompanije. Očekujemo da ćemo saradnjom sa EFSE podstaći preduzetnički sektor i pomoći im da ostvare što bolje rezultate“ izjavio je Dejan Tešić, član Izvršnog odbora Banca Intesa i direktor Divizije za poslovanje sa stanovništvom i malim biznisom.
EFSE je jedan od najznačajnijih kreditora sektora mikro i malih preduzeća u jugoistočnoj Evropi. Od svog osnivanja u decembru 2005. godine, fond je uložio više od 710 miliona evra na ovim prostorima, omogućivši time plasman više od 200.000 kredita, namenjenih ne samo u preduzetničkom sektoru, već i domaćinstvima sa nižim prihodima.
„EFSE će nastaviti sa ulaganjima u cilju obezbeđenja kontinuiranog priliva sredstava sektoru malog biznisa. Fond je spreman da u 2010. godini investira preko 200 miliona evra u zemljama jugoistočne Evrope, čime će obezbediti neophodnu finansijsku podršku za više od 20 hiljada malih preduzeća“,dodala je Wisniwski.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka