Mnogi Srbi planiraju put u inostranstvo

Objavljeno: 19.07.2010


Novosti iz banaka izvor: Master Card

Skoro 60 odsto vlasnika kartica u Srbiji planira da putuje u inostranstvo u 2010. godini, kako pokazuje istraživanje MasterIndex, koje je nedavno sprovela kompanija MasterCard Europe. Dok 34 odsto njih planira da otputuje u inostranstvo na odmor, ostali planiraju odlazak u inostranstvo zbog posla, porodičnih poseta, poseta prijateljima ili obrazovanja.

Prema istraživanju MasterIndex, među skoro 60 odsto vlasnika kartica u Srbiji koji putuju u inostranstvo, 21 odsto putuje jednom godišnje, 11 odsto dva puta, a 10 odsto jednom u tri meseca ili češće. Za vreme boravka u inostranstvu, vlasnici kartica iz Srbije uglavnom plaćaju gotovinom, a trećina koristi kartice.
Manuel Alekse, potpredsednik za tržišta visokog rasta kompanije MasterCard Europe, je izjavio:
„Očekujemo porast korišćenja kartica u inostranstvu. Zahvaljujući viznoj liberalizaciji u decembru prošle godine, stanovnici Srbije su u mogućnosi da češće putuju. S obzirom na to da su ranije retko putovali, tek treba da otkriju prednosti korišćenja platnih kartica izvan granica svoje zemlje, posebno u smislu sigurnosti i pogodnosti.

MasterCard nije samo zamena za gotovinu, to je praktičnije platežno sredstvo, jer vas oslobađa nošenja novca sa sobom, bez brige o zameni valute ili straha od ostanka bez novca u slučaju gubitka ili krađe novčanika“.
MasterIndex Srbija je jedinstveno istraživanje kompanije MasterCard Europe. Namenjeno je profilisanju vlasnika kartica, fokusirajući se na njihove navike i želje prilikom korišćenja kartica, kao i na njihovo viđenje sopstvene finansijske situacije i uticaja globalne krize. Istraživanje MasterIndex Srbija je prvi put sprovedeno u martu 2009. godine.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana