Brajevo pismo u školskim bibliotekama širom Srbije

Objavljeno: 12.01.2011


Novosti iz banaka izvor: Eurobank EFG

Eurobank EFG otkupila je 100 primeraka knjige o Brajevom pismu „Zlatne tačke nikad naopačke“, autora mr Tihomira Nikolića, koje će distribuirati školskim bibliotekama širom Srbije. Na ovaj način, Eurobank EFG želi da afirmiše pismo koje olakšava život i rad slepim i slabovidim osobama. 

Profesor engleskog jezika, prevodilac, saradnik emisije „Svetlost zvuka“ na Radiju Beograd 2, član Saveza slepih, mr Tihomir Nikolić je u knjizi „Zlatne tačke nikad naopačke“ predstavio Brajevu pismo, autentično pismo slepih i slabovidih ljudi.

„Želimo da podstaknemo senzibilizaciju šire javnosti prema slepim osobama i podstaknemo afirmaciju i masovnije korišćenje Brajevog pisma. Kupovinom knjige i njenom distribucijom u školskim bibliotekama širom Srbije, doprinećemo da se što veći broj građana upozna sa tehnikom ovog pisma i njegovim značajem za sugrađane sa oštećenim vidom“, izjavila je Nataša Krstić, direktorka korporativnih komunikacija Eurobank EFG.

Brajevo pismo nastalo je 1825. godine, prvo kao pismo u vojsci koje su ga koristile u noćnim komunikacijama. Luj Braj (Louis Braille) je usavršio ovu tehniku i nastojao da se ona primenjuje u praksi. Osnovna ćelija Brajevog pisma sastoji se iz šest tačaka, a svakom slovu odgovara određena kombinacija.

Eurobank EFG kroz „Pokretni inkluzivni muzej“, izložbu studentskih radova koju čine predmeti praktične upotrebe dizajnirani za korišćenje osoba sa invaliditetom, apeluje na domaće kompanije da započnu sa proizvodnjom izloženih predmeta i implementiraju principe „Dizajna za sve“ u svoje proizvodne pogone. U saradnji sa JP „Ada Ciganlija“, Eurobank EFG i Centar za razvoj inkluzivnog društva nedavno su predstavili specijalno izrađenu šolju namenjenu slepim osobama. Specijalno dizajnirane šolje su obeležene Brajevim pismom i pomažu slepim osobama da prepoznaju njen sadržaj (mleko, kafa, čaj).

Kroz sveobuhvatni program društveno-odgovornog poslovanja banke „Investiramo u evropske vrednosti“ namenjenog podršci zdravstvu, visokoškolskoj edukaciji, zaštiti životne sredine, razvoju inkluzivnog društva i afirmaciji kulture, do sada je investirano preko 3,5 miliona evra.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana