ProCredit banka: Kreditom do uštede

Objavljeno: 07.04.2011


Novosti iz banaka izvor: ProCredit banka

ProCredit banka je iz kreditne linije sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW) razvila niz kredita za uštedu energije koji omogućavaju višestruka unapređenja kvaliteta života, ali i izuzetne uštede u domaćinstvima i preduzećima, kroz smanjenu potrošnu energije, uz posebno povoljne kamatne stope.

Krediti za uštedu energije pokrivaju širok spektar namena za domaćinstva i preduzeća, od kupovine savremenih, energetski efikasnih kućnih uređaja A klase i bojlera, preko postavljanja izolacije na objekte, zamene stolarije, izgradnje i unapređenja sistema grejanja, ugradnje kotlova na biomasu, pa sve do najsavremenijih rešenja poput solarnih ploča ili toplotnih pumpi. Preduzeća i poljoprivrednici pomoću ovih kredita mogu da investiraju u osnovna i obrtna sredstva, što uključuje sve vrste proizvodne opreme, transportnih sredstava i mašina, uz uslov da obezbeđuju uštedu energije ili smanjenje emisija ugljen dioksida. Takođe, moguće je i investiranje u nematerijalna sredstva, odnosno intelektualnu svojinu, poput patenata, proizvodnih procesa i tehnologija namenjenih unapređenju energetske efikasnosti.

"Unapređenje energetske efikasnosti u domovima i preduzećima je višestruko značajno, ne samo za korisnike. Pre svega, primena novih, savremenih uređaja ili opreme sama po sebi donosi povećan kvalitet života i poslovanja i bolju produktivnost. Međutim, uštede koje je moguće ostvariti kroz energetske uštede su možda i značajnije i očiglednije, jer se odražavaju direktno na finansijsko stanje pojedinaca ili preduzeća. U zavisnosti od iznosa, namene i roka otplate kredita, moguće je da praktično visina rate odgovara uštedi ostvarenoj u troškovima energije. Imajući u vidu da energetski troškovi predstavljaju značajnu stavku, koja će u budućnosti biti sve veća, a primera radi, kod privrede može da dostigne i 30 procenata operativnih troškova, jasno je kolika može biti korist od ulaganja u energetsku efikasnost " – izjavio je Dejan Janjatović, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

Kako bi se ostvarili najbolji efekti, ProCredit banka je dodatno specijalizovala svoje kreditne službenike za stanovništvo, privredu i poljoprivredu i pripremila posebne analize isplativosti i ušteda za svaki kreditni zahtev, što omogućava da se ustanovi i period i dinamika povraćaja svake investicije u energetsku efikasnost. Pri tome, proces obrade zahteva je jednostavan i brz, tako da je za građane od dokumentacije potrebna samo lična karta i profaktura dobavljača, a rok za preliminarnu procenu isplativosti i mogućnosti za kredit je jedan dan, dok iznos rate kredita može biti i do polovine visine mesečnih primanja. Krediti za adaptaciju stambenog objekta sa svrhom uštede energije se isplaćuju na rok od 3 do 7 godina, za iznose do 10.000 evra, odnosno do 30 godina za iznose preko 10.000 evra, a učešće nije neophodno. Posebne pogodnosti važe za kupovinu novih stanova uz potvrdu investitora da je potrošnja energije manja od 100 kilovata po kvadratnom metru. U tom slučaju, rata kredita može iznositi i do 60% primanja a postoji i mogućnost udruživanja plata. Za preduzeća i preduzetnike, iznosi kredita za energetsku efikasnost kreću se od 5.000 do milion evra.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana