7 miliona evra za energetski efikasnije domove

Objavljeno: 22.08.2012


Novosti iz banaka izvor: Kamatica

Banca Intesa i Fond „The Green For Growth Fund“ (GGF) potpisali su Ugovor o kreditnoj liniji za podršku unapređenju energetske efikasnosti u iznosu od 7 miliona evra. Sredstva su namenjena kreditiranju fizičkih lica, a zajmovi će građanima biti dostupni u dinarima i indeksirani u evru. 

 „U skladu sa svojim opredeljenjem da društvenu odgovornost integriše u sve segmente poslovanja, kao i sa politikama matične bankarske grupe Intesa Sanpaolo i njenom posvećenošću zaštiti životne sredine, Banca Intesa je bila prva banka na domaćem tržištu koja se priključila programu subvencionisanih kredita za energetsku efikasnost namenjenih stanovništvu, koji je Vlada Republike Srbije pokrenula ove godine. GGF kreditna linija dodatno će ojačati kapacitet Banke za pružanje podrške poboljšanju energetske efikasnosti koja će građanima omogućiti da ostvare značajne uštede energije i istovremeno dati aktivni doprinos zaštiti okoline i ukupnom razvoju društva“, izjavio je Marko Kapelini (Marco Capellini), zamenik predsednika Izvršnog odbora Banca Intesa. 

GGF kreditna linija pretežno je namenjena unapređenju energetske efikasnosti u zgradama koja se može postići poboljšanjem toplotne izolacije u zidovima, ugradnjom energetski efikasnih prozora, bojlera i naprednijeg sistema centralnog grejanja, kao i drugim inovativnim rešenjima za uštedu energije. Procenjuje se da će sredstva obezbeđena GGF kreditnom linijom osigurati uštedu od minimum 20 odsto primarne energije što predstavlja godišnje smanjenje utroška energije za oko 20 miliona kWh (kilovatsati) i 6.500 tona nižu emisiju ugljen dioksida, takođe na godišnjem nivou.

„GGF-u je drago što može da najavi ovu saradnju sa Banca Intesa, finansijskom institucijom sa znatnim iskustvom u uštedi kreditima za energetsku efikasnost i sa impresivnom poslovnom mrežom. Kroz rad sa bankama poput Banca Intesa, možemo maksimizirati uticaj Fonda, postići znatan razvoj i efikasno doprineti smanjenju potrošnje energije u Srbiji“, istakla je Monika Bek, predsedavajuća fonda „The Green for Growth Fund“.

Banca Intesa je jedna od prvih banaka u Srbiji koja je klijentima ponudila kredite za unapređenje energetske efikasnosti. Banka se do sada prevashodno fokusirala na korporativne zajmove za energetsku efikasnost, plasiravši kredite u ukupnoj vrednosti od 14 miliona evra.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana