UniCredit banka postala treća najveća banka u Srbiji

Objavljeno: 02.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

UniCredit Bank je u Srbiji  2011.  ostvarila veoma dobre poslovne i finansijske rezultate, koji su je plasirali na treće mesto na domaćem tržištu po visini bilansne aktive, odmah iza Komercijalne i Raifaizen banke.

Banka je dodatno uvećala broj klijenata i proširila ponudu usluga namenjenih klijentima. Takođe je zabeležen znatan rast broja stranih investitora, kako industrijskih, tako i portfolio investitora, koji su izabrali UniCredit kao svoju glavnu banku u Srbiji. 

Bez obzira na teško ekonomsko okruženje, UniCredit Banka je nastavila da pokazuje svoju jaku posvećenost lokalnoj ekonomiji, što je potvrđeno rastom bilansne aktive za 19% na godišnjem nivou. Na kraju 2011. godine UniCredit Banka se pozicionirala na treće mesto na bankarskom tržištu Srbije kada je u pitanju bilansna aktiva. Banka je u istom periodu, zahvaljujući unapređenju efikasnosti klijentskih procesa i kontroli kreditnog rizika, uspela da uveća neto profit za 29% u odnosu na prethodnu godinu, čime je potvrdila svoju poziciju među najprofitabilnijim poslovnim bankama na tržištu.

Na kraju 2011. godine, ukupna aktiva Banke iznosila je 198,6 milijardi dinara. Neto krediti odobreni stanovništvu i privredi uvećani su za 12%, na iznos od 132,3 milijarde dinara, dok su depoziti klijenata uvećani u istom procentu, na iznos od 78,8 milijardi dinara. Neto profit nakon oporezivanja dostigao je 4,54 milijarde dinara. Ovako snažan rast poslovnih rezultata, podržan je dokapitalizacijom u iznosu od 5,75 milijardi dinara, tako da je ukupan kapital banke na kraju godine iznosio 42,3 milijarde dinara.

UniCredit Banka Srbija je i u 2011. godini nastavila da investira u proširenje i modernizaciju svoje poslovne mreže, kao i da povećava broj zaposlenih. Tako je broj ekspozitura u Srbiji povećan na 75, dok je broj zaposlenih povećan za 7%, na 977.

Klaus Priveršek, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija izjavio je:

- Uprkos izazovnom ekonomskom okruženju, 2011. je bila veoma uspešna godina za UniCredit u Srbiji. Veliki broj novih klijenata nas je izabrao kao glavnu banku, a među njima i najveći strani investitori u zemlji. Zadovoljstvo klijenata je zadržano na veoma visokom nivou, s obzirom na to da su naši izuzetno stručni zaposleni veoma motivisani. Sve ovo nam je omogućilo da održimo snažnu dinamiku rasta, unapredimo usluge namenjene klijentima i da postanemo treća banka u Srbiji kada je u pitanju ukupna aktiva i ostvareni neto profit. Naravno, kada je u pitanju poslovanje u Srbiji naše ambicije se ne zaustavljaju na ovome. Uveren sam da je UniCredit Banka sposobna i spremna da bude još uspešnija u budućnosti.

UniCredit Banka je članica UniCredit Grupe, vodeće evropske poslovne banke sa jakim korenima u 22 evropske zemlje i predstavništvima na oko 50 tržišta. Prema podacima od 31. decembra 2011. godine UniCredit broji preko 9.500 ekspozitura i preko 160 hiljada zaposlenih. U regionu Centralne i Istočne Evrope (CIE) UniCredit upravlja najvećom bankarskom mrežom sa više od 3.800 ekspozitura. Grupa posluje u sledećim zemljama: Azerbejdžanu, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Republici Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Kazahstanu, Kirgistanu, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj i Ukrajini.















 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana