Država građanima prašta zatezne kamate

Objavljeno: 10.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Poreski obveznici koji su nagomilali dugove zbog neizmirenih obaveza ili, bolje rečeno, zbog zateznih kamata na njih, mogu odahnuti: država je spremna da im otpiše kamate. Zakon koji reguliše veliki otpis već je prošao na Vladi i upućen je u Skupštinu Srbije. 
 
Zakonom je predviđeno da će poreskim obveznicima koji podnesu zahtev do 30. juna 2013. godine za porez na dohodak građana, uključujući i porez na prihode od samostalne delatnosti, na dobit preduzeća, na prenos apsolutnih prava, na nasleđe i poklon, na promet, na registrovano oružje – biti otpisane obaveze.

Takođe, onima koji ispoštuju taj rok biće otpisane i kamate za dospele obaveze za porez na fond zarada, na finansijske transakcije, doprinose za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinose za obavezno osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Predlaže se da kamate budu otpisane, uz uslov da je obveznik do dana podnošenja zahteva uplatio glavni dug za obaveze do 31. decembra 2011. godine.

Osim osnovnog poreza bez kamate, treba da plate i troškove postupka prinudne naplate, ako je pokrenut. Ukoliko dužnik traži otpis kamate za više poreza ili doprinosa, predviđeno je da za svaki od njih podnese pojedinačni zahtev. Poreska uprava doneće rešenje kojim dužnika oslobađa plaćanja kaznene kamate.

Poznato je da se državna kasa teško puni pa zato iznenadna velikodužnost nadležnih prilično čudi. Ali, državni sekretar u ministarstvu finansija Dušan Nikezić nedavno je objasnio da otpis ima za cilj da rastereti privredu i poveća njenu likvidnost. Poreskim obveznicima će se dug umanjiti pa će moći da izmire zaostala potraživanja i da nastave poslovanje bez duga državi.

Na tu meru nadležni iz Ministarstva finansija odlučili su se i zbog podatka da je u najvećem broju slučajeva suma kamata višestruko premašila dug – nešto više od trećine su dugovi, ostalo kamate. Postupak naplate ide sporo pa su procenili da će naplatom glavnice obezbediti sigurniji priliv u državnu kasu.

Poreski stručnjaci sećaju se da je sličnih akcija praštanja bilo i ranije, a poreski stručnjak Đerđ Pap kaža da se tako šalje pogrešan signal obveznicima da ne žure s ispunjavanjem obaveza jer oni koji ne ispunjavaju obaveze na vreme uvek bolje prolaze od redovnih platiša.

To su, izvesno, primetili i nadležni pa se za obveznike koji redovno ispunjavaju obaveze pripremaju olakšice.

Koliko će to pomoći, i hoće li uopšte, ostaje da se vidi. Tako u Uniji poslodavca Srbije smatraju da će ova mera rasteretiti obveznike, ali da neće rešiti probem u celini. Zahvatanja koje poslodavci plaćaju – porezi, doprinosi i razne takse – su previsoki i tek s ukupnim smanjenjem obaveza stvoriće se uslovi za redovnu naplatu.

Očigledno, ova vlada je napravila prvi dobar korak, a sledeće će bi trebalo da učini buduća.

Državi je bitno plaćanje glavnice..
– Otpis kamate na poreska dugovanja po raznim osnovama rasteretiće privredu i građane, a država očekuje da će se posle otpisa u republički budžet sliti dodatnih 15 do 20 milijardi dinara – rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić.

On nije mogao da precizira koliko kompanija i preduzetnika i fizičkih lica duguje za poreze iz prethodnih godina, ali je naglasio da ih sigurno ima dosta i da je u mnogim slučajevima kamata dostigla i prestigla glavnicu.

– Iznos kamata je ogroman, ali očekujemo prihod u budžetu po tom osnovu između 15 i 20 milijardi dinara
– rekao je Đidić, i naglasio da se očekuje da mnogi posle otpisa kamate plate glavnicu. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana