Obračun zarada čeka poslanike

Objavljeno: 10.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Vlada je nedavno usvojila izmene Zakona kojim se povećava neoporezivi iznos zarade, ali će novi obračun morati da sačeka novi saziv Skupštine. 

Na sednici vlade je nedavno prošao predlog izmena Zakona o porezu na dohodak građana, stigao je u skupštinsku proceduru, ali kako sada stoje stvari, tu će sačekati nov saziv poslanika.

Vlada je usvojila predlog povećanja neoporezivog dela zarade sa 7.822 na 10.000 dinara. Država je ovo pomeranje poslodavcima obećala još prošle godine, a obećanje je ponovila prilikom poslednjeg povećavanja minimalne cene rada. Novi "minimalac" teče od aprila.

Računica Ministarstva finansija pokazuje da će država povećanjem neoporezivog dela zarade mesečno gubiti oko 450 miliona dinara prihoda. Poslodavcu to donosi oko 257 dinara manje troškova po radniku, ali nadležni veruju da je to dovoljan razlog da se smanji rad na "sivo" i "crno".

- Očekuju se, ipak, pozitivni efekti u smislu stvaranja povoljnijih uslova privređivanja, povećanja zaposlenosti, otvaranja novih radnih mesta i pojave novih privrednih subjekata na tržištu koji će obezbediti veću tržišnu konkurenciju - kaže se u obrazloženju ove mere.

- To bi trebalo kao krajnji efekat da ima povećanje po osnovu javnih prihoda. Pri poreskom rasterećenju zarada poslodavci će svakako imati veći interes za realnije iskazivanje zarade i za urednije izmirivanje svojih fiskalnih obaveza. Smanjenje sive ekonomije i uvođenje dela prihoda od zarade u legalne tokove oporezivanja, svakako bi trebalo, uz snižavanje poreske osnovice, da doprinesu većoj finansijskoj disciplini.

Poljoprivrednici, ukoliko se predložene izmene usvoje, neće ni sledeće godine plaćati poreze na prihode od poljoprivrede i šumarstva. Oni su tog nameta oslobođeni još 2004. godine. Period praštanja poreza, međutim, ističe sa krajem ove godine.
Postavite na

DRŽAVA predlaže da se odrekne i poreza na kapitalnu dobit koja se ostvaruje od prodaje nepokretnosti, ukoliko je prodavac njen vlasnik najmanje tri godine. Ne očekuje da će to osetiti kroz manje javne prihode, jer i do sada po ovom osnovu nisu stizala značajna sredstva. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana