Banke će ipak isplaćivati plate i bez uplate doprinosa

Objavljeno: 19.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Početak jula, kako stvari sada stoje, radnike kojima poslodavci ne uplaćuju poreze i doprinose, neće ostaviti bez plate. Ali, neće im doneti ni izvesnost da su im uplatom zarade izmireni troškovi socijalnog i penzionog.

Ostalo je malo više od dva meseca do početka primene novog člana Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koji predviđa da banke ne dozvole isplatu plata ukoliko istovremeno nisu namireni i porezi i doprinosi.

- Postoji zakonska obaveza i svi moraju da je poštuju. Primena zakona ne može da se odloži bez zasedanja Skupštine Srbije, a ona u ovom sazivu više neće zasedati - kaže za „Novosti“ Miodrag Đidić, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

U Poreskoj upravi ne spore da će primena početi u zakonskom roku, ali očigledno ne u punom kapacitetu. U prelaznom periodu, od šest meseci, banke će imati obavezu da, preko Narodne banke Srbije, Poresku upravu obaveštavaju o isplati plata. One to rade i sada, a poreznici na osnovu tih izveštaja mogu da kontrolišu poslodavce.

Potpuniju primenu nove odredbe Poreska uprava najavljuje za početak 2013. godine.

- Radimo na novom sistemu naplate i kontrole poreza i doprinosa koji podrazumeva integrisani poreski i bankarski sistem. On će biti gotov početkom sledeće godine, a prelazni period ćemo iskoristiti da ovaj član uskladimo sa drugim zakonima, pre svega Zakonom o platnom prometu. Primena će se definisati podzakonskim aktima  - objanjšava za „Novosti“ Dejan Vidojević, pomoćnik direktora Poreske uprave. 

Činjenica je da je po Zakonu o platnom prometu jedini uslov da banka odobri isplatu - pravilno ispunjen nalog. Novi integrisani sistem Poreske uprave podrazumeva da će se svi porezi i doprinosi uplaćivati uz jednu prijavu, na jedan račun i jednim nalogom.

- Poslodavac će doći u banku sa nalogom za prenos sredstava na ime poreza i doprinosa, koje mu je obračunala Poreska uprava, a banka će sredstva preneti. Sistem će biti integrisan i mi ćemo znati da je poslodavac preneo ta sredstva - dodaje Vidojević. 

Građani i preduzeća na ime različitih poreza duguju družavi više od 700 milijardi dinara. Najmanje polovina tog duga nastala je neuplaćivanjem poreza i doprinosa, jer oko 50.000 preduzeća radnicima ne piše penziju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana