Zvanični kurs Evra za dan 21.06.21. :: 117.5730 rsd

EU tuži Mađarsku, a najavljuje finansijsku pomoć

Objavljeno: 26.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Evropska komisija tuži Mađarsku u dva slučaja, ali toj zemlji ipak stavlja u izgled finansijsku pomoć. Vivijan Reding, komesarka Evropske unije za pravosuđe, kaže:

- Videli smo da su, zbog pritiska Evropske komisije, uklonjeni brojni propusti. Ali, to nije dovoljno.“

Pogotovo kad je reč o reformi pravosudnog sistema. Mađarska vlada sa premijerom Viktorom Orbanom na čelu, namerava da smanji starost sudija za odlazak u penziju sa 70 na 62 godine. Komisija pretpostavlja da na taj način vlada namerava da ukloni sa posla nepoželjne sudije.

 - Da nije reč o sitnicama pokazuje i činjenica da Mađarska namerava da od danas do sutra prevremeno odstrani sa posla 274 sudije, što predstavlja 10 odsto njihovog ukupnog broja. To ne može biti ispravno -kritikuje evropska komesarka.

Druga tačka kritike Evropske komisije: nezavisnost opunomoćenika za zaštitu podataka. I ovde su Komisija i mađarska vlada dugo pregovarale. Komisija kritikuje činjenicu da predsednik može lako da bude otpušten i da zato nije nezavistan.

Međutim, Orban se s tim ne slaže. Zato je Komisija podnela tužbu Evropskom sudu. Njeno obrazloženje glasi: kršenje važećih ugovora i Povelje osnovnih prava Evropske unije. Brisel strahuje da Orban namerava da „zacementira“ svoju vlast. Mađarski premijer obećao je da će odmah promeniti zakone, ako to bude zahtevao Evropski sud. Očigledno se nada da tako neće biti presuđeno.

U trećoj spornoj tački, Mađarska je učinila ustupke. Reč je o nezavisnosti Mađarske nacionalne banke. Zato je Evropska komisija obećala da će toj zemlji pružiti finansijsku pomoć.

U sporu oko Nacionalne banke bilo je reči i o plati guvernera banke, koja se može menjati za vreme mandata. Potpredsednica Evropske komisije Reding odbacuje kritiku da Komisija preduzima korake protiv male članice, dok velike zaobilazi.

  - Ja sam i Luksemburg izvela pred sudiju - navodi Vivijan Reding. Ona je iz Luksemburga - time je htela da kaže da ne preza ni od tužbe protiv vlastite zemlje. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana