Nemci kupuju Komercijalnu banku?

Objavljeno: 03.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Nemačka Dojče banka otpočela je pregovore o kupovini udela od 70 odsto u Komercijalnoj banci, drugoj po veličini na srpskom tržištu i najvećoj banci u domaćem vlasništvu, saznaje „Blic“, a najveća nemačka banka bi u Srbiju mogla da dođe već tokom leta.

Tom kupovinom, iz vlasništva u domaćoj banci izašli bi i država i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), ali i pojedini mali akcionari, tvrdi dobro obavešten izvor „Blica“. 

Najveći vlasnički udeo u Komercijalnoj banci ima država, koja drži 42,6 odsto akcija, a drugi veliki akcionar EBRD ima 25 odsto. Manji akcionari su fond „Artio internešenel“ sa 4,8 odsto akcija, Jugobanka u stečaju sa 3,7 odsto akcija, Evropa osiguranje u stečaju sa 2,9 odsto akcija...

Kako tvrdi naš izvor, kupovinom će upravljati EBRD, a obaviće se posle najavljene dokapitalizacije. Država je u te svrhe poslednjim budžetom predvidela izdvajanje od 102 miliona evra.

- Država bi, naravno, prvo da dokapitalizuje Komercijalnu banku, jer će tako moći da postigne bolju cenu. Ako sve bude išlo po planu, Dojče banka će na naše tržište doći već na leto. Do tada bi trebalo da bude završena i dokapitalizacija i svi drugi detalji - kaže naš izvor. 

Piter Tils, šef Dojče banke za centralnu i istočnu Evropu, kaže za „Blic“ da pažljivo razmatraju mogućnosti rasta u centralnoj i istočnoj Evropi, a to uključuje i Srbiju.

- Srpsko tržište je zanimljivo, najpre zbog velikog broja nemačkih kompanija koje tu posluju. U sledećem investicionom ciklusu najavljen je i dolazak novih firmi iz Nemačke - navodi Tils.

Srbija je nedavno dobila status kandidata za EU, što je takođe važan adut, dodaje Nemanja Žugić, direktor predstavništva Dojče banke u Beogradu.

- To automatski nalaže primenu najboljih praksa poslovanja i nastavak reformi, što dovodi do povoljne investicione klime. Srbija se progurala i na međunarodnom tržištu kapitala zahvaljujući prvoj obveznici koju je država izdala pre nekoliko meseci - navodi Žugić.

U ekonomskom odeljenju naše ambasade u Nemačkoj ističu da se više ne postavlja pitanje da li će neka od nemačkih banaka doći, nego kada će se to desiti.

- Kod nas već posluje 350 nemačkih kompanija, uskoro će ih biti više, pa je logično da ih u širenju poslovanja prati i nemačka banka. Dolazak najveće nemačke banke bi sigurno povećao konkurenciju i nametnuo nova pravila u odnosima banaka i klijenata. Ali najvažnije je da se poveća kreditna aktivnost prema privredi i da im se omogući da lakše i pod povoljnijim uslovima dođu do obrtnih sredstava - poručuje Aleksandar Ivkovac, ekonomski savetnik u ambasadi.

Dojče banka je osnovana još 1870. godine, a centrala se nalazi u Frankfurtu na Majni. 

Portal Relbanks.com je krajem prošle godine tu banku proglasio za najbolju na svetu s imovinom vrednom 2.802,71 milijardu dolara. Zapošljava više od 100.000 ljudi u više od 3.000 ekspozitura. S druge strane, prema poslednjim podacima NBS, Komercijalna banka je druga banka po veličini na domaćem tržištu, a četvrta po ostvarenom dobitku u prošloj godini. 

Prošle godine je u odnosu na 2010. zabeležila rast profita od gotovo 40 odsto. Raspolaže kapitalom od oko 45 milijardi dinara, dok ukupna aktiva iznosi oko 275 milijardi. U toj banci radi više od 3.000 ljudi.
 

Najveće banke u svetu
- Dojče banka 2.802,71 Nemačka
- Micubiši UFJ Fajnenšel grup 2.741,52 Japan
- HSBC Holdings 2.555,58 Velika Britanija
- BNP Paribas 2.545,34 Francuska
- Japan Post Bank 2.542,77 Japan
(Iznosi u milijardama dolara) 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana