EUR 117,57 USD 104,16 CHF 110,42

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 07.07.20. :: 117.5660 rsd

Lažno pola estradnih penzija

Objavljeno: 09.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti, B92

Od 1.300 rešenja za penzije estradnim umetnicima i muzičarima, poništeno je više od polovine, a revizije penzija se nastavljaju, pišu Novosti. 

Penzionisani pevači, muzičari i igrači kulturno-umetničkih društava ne prestaju da strahuju da će im ovih dana biti obustavljene isplate. 

Pojačane kontrole estradnih umetnika počele su pre dve godine, a bilans poništenih rešenja sve je crnji. Dok se na početku revizije svaki treći predmet otkrivao kao sporan, u prošloj godini primećen je još nepovoljniji trend.

- Samo kroz reviziju koja je trajala tokom 2011, među 10.000 predmeta pronađeno je 1.300 osiguranika koji su otkupili staž jer su se bavili estradnom delatnošću - kaže Momir Lalić, načelnik Odeljenja za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- U ponovljenom postupku poništeno je čak 717 rešenja, jer dokazi koji su se nalazili u spisima nisu zasnovani na službenim evidencijama KUD-ova, već uglavnom samo na izjavama "svedoka". U toku je kontrola još 486 predmeta, a većina je sa već ostvarenim pravom na penziju - navodi on. 

Kako Lalić objašnjava, među poništenim rešenjima nalaze se i ona koja su doneta na osnovu falsifikovanih potvrda i uverenja. Zato će, kažu u Fondu PIO, mnogi imati priliku da se brane pred sudom gde će da dokazuju svoju "nevinost".

S druge strane, u KUD-ovima nemaju razumevanja za ovakav tretman umetnika. Kako kažu, njihovi su članovi donosili samo ono što im je svojeveremeno traženo iz Fonda, pa su im nejasna ova nova pravila.

- Naši članovi su potpuno zbunjeni. U početku su ti spiskovi potrebnih dokaza bili znatno duži i zahtevala se, na primer, članska karta udruženja, zatim fotografije sa koncerata, svedoci, a danas se validnom smatra samo uplatnica kojom se dokazuju honorari. A ko još čuva uplatnice iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka?! -  kaže Vlada Tešanović, direktor KUD "Lola". 

Tešanović dodaje da su mnogi bivši članovi penziju primali i po nekoliko godina pre nego što im je ukinuta, i da su svi oni već bili predmet revizija.

- Veoma smo razočarani i ne znamo šta da kažemo starijim kolegama. I mi smo našim članovima izdavali potvrde da su se bavili ovom delatnošću, a sada je ispalo da sve to ne važi. Zato su mnogi među njima već napisali žalbe i upravo čekamo odgovore - kaže Milan Graovac, sekretar KUD "Gradimir", koje ovih dana slavi 67. godinu postojanja. 

A prigovore na rešenja penzijskom fondu poslalo je 405 umetnika, ali ih je 338 već odbijeno. Zato je pravdu pred Upravnim sudom do sada potražilo njih 77, ali ovaj spisak svakako neće biti konačan. 

 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.33

ostavite komentar