Grčka politička drama i dalje traje

Objavljeno: 16.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija pale treći dan zaredom jer se ulagači plaše produbljivanja evropske dužničke krize nakon što su u Grčkoj propali pregovori o formiranju vlade, a zabrinjava ih i usporavanje rasta američke privrede.

Dow Jones indeks oslabio je 63 boda, ili 0,50 odsto, na 12.632 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,57 odsto, na 1.330 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 odsto, na 2.893 boda.

Grčka je učinila korak unazad, smatraju analitičari, nakon što je su juče propali i posljednji pregovori o formiranju vlade. Do kraja juna Grci će morati na nove parlamentarne izbore, na kojima bi, kako pokazuju ankete, protivnici mera štednje mogli dobiti više glasova nego na izborima prošle nedelje.

To izaziva bojazan da nove grčke vlasti neće poštivati uslove koje je bivša vlada dogovorila sa Evropskom unijom i MMF-om kako bi dobila međunarodnu pomoć. A to bi moglo dovesti do izlaska Grčke iz evrozone.

Na tržištima ionako već duže vreme vlada oprez zbog niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najveće svetske privrede, američkog i kineskog.

Nastavljen taj niz, pa je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u aprilu porastao samo 0,1 odsto, što je manje od očekivanja i ukazuje na slabljenje potrošnje Amerikanaca.

Zbog toga je S&P 500 indeks pao treći dan zaredom, dok je u poslednjih 10 trgovinskih dana oslabio u njih osam.

- I oni koji su očekivali da će se cene oporaviti nakon pada u poslednjih desetak dana pomalo već gube strpljenje jer nema vesti koje bi promenile sadašnju sumornu sliku - kaže Peter Kenny, direktor u kompaniji Knight Capital.

Ulagače je nakratko ohrabrio izveštaj prema kojem je privreda evrozone u prvom ovogodišnjem tromesečju stagniralo, a ne palo, kako se očekivalo, što znači da je izbeglo recesiju. Međutim, osim nemačkog, ostala privreda evrozone nisu u osobitoj formi, pa entuzijazam nije potrajao.

Među najvećim gubitnicama bile su akcije u rudarskom i energetskom sektoru zbog pada cena sirovina. Ulagači se, naime, plaše da će slabljenje svetske privrede izazvati pad potražnje za sirovinama.

Cena nafte pala je zbog toga treći dan zaredom, zaronivši po prvi put nakon šest meseci ispod nivoa od 93 dolara po barelu. S&P indeks akcija u energetskom sektoru pao je, 1,5 odsto.

Na povlačenje ulagača sa tržišta ukazuje iznad prosečan obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su zamenile oko 7,3 milijarde akcija, dok u ovoj godini prosečan dnevni obim iznosi 6,8 milijardi.

I na evropskim berzama cene akcia juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,51 odsto, na 5.437 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,79 odsto, na 6.401 bod, a pariški CAC 0,61 odsto, na 3.039 bodova.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija oslabio je juče 0,7 odsto, na 997 bodova, najniži nivo u ovoj godini.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana