BiH u bankrotu bez bez nove pomoći MMF-a

Objavljeno: 16.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Biznis

Predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je kako je novi dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jedini izlaz iz finansijske krize u kojoj se njegova zemlja nalazi.

Uoči početka novog kruga pregovora sa predstavnicima MMF-a o mogućoj finansijskoj pomoći Bosni i Hercegovini Bevanda je za lokalne medije rekao kako su zapravo problemi na entitetskim nivoima, jer ni Federacija BiH ni Republika Srpska nisu u stanju da izmire dospele kreditne obveze koje za narednu godinu iznose oko 350 miliona konvertibilnih maraka (oko 175 miliona evra).

- Mislim da će biti uspeh ukoliko budemo mogli barem da redefinišemo prethodni (stand-by) aranžman - izjavio je Bevadna kako ga citira Dnevni avaz.

Na temelju tog aranžmana iz 2009. godine MMF je odobrio BiH milijardu i 200 miliona evra, međutim njegova je primena prekinuta jer su izostale očekivane strukturne reforme i sprovođenje uštede. Do prekida sprovođenja aranžmana BiH je 'povukla' iznos od oko 400 miliona raspoređenih na dva entiteta. Stand-by aranžman bio je sklopljen uz klauzulu koja je predviđala povoljnu kamatnu stopu od 1,34 odsto.

Bevanda sada upozorava kako će se s MMF-om prvo morati da pregovra o tome da li moguće da odloži otplatu dospelih obaveza pa tek onda o mogućem novom stand-by aranžmanu.

- Ukoliko uspemo da ostvarimo taj cilj, mislim da smo uradili dobro za proračune entiteta, županija i opština - kazao je Bevanda Oslobođenju.

Upozorio je ipak kako u BiH nema domaćinskog ponašanja i da zbog toga ta država konstatno gubi kredibilitet kod ozbiljnih investitora i finansijera.

Komentarišući rasprave oko proračuna za 2012. godinu Bevanda je utvrdio kako su one besmislene jer je proračun planiran na temelju realnih izvora prihoda, a takvo je planiranje jedina ozbiljna zaštita države.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana