Zvanični kurs Evra za dan 04.08.21. :: 117.5627 rsd

Uterivači dugova - profesionalni izvršitelji

Objavljeno: 22.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Novosti

Početak rada prvih profesionalnih izvršitelja u Srbiji sigurno neće obradovati više od dva miliona građana koji čekaju zaplenu imovine zbog neizmirenih dugova.

Neplaćene komunalije, dugovi, krediti sve više stežu omču, a dužnici sve češće ostaju bez kuća, automobila i druge imovine.

Samo za kredite građani duguju oko 18 milijardi evra, a oko 20 procenata su takozvani "problematični" krediti koji bi lako mogli da se završe aktiviranjem hipoteka.

Internet sajt Doboš preko kojeg se oglašava prodaja većine nekretnina, vozila i mašina koje banke oduzmu zbog neplaćenih kredita, svakog meseca beleže rast "ponude" od osam procenata. Trenutno je na sajtu oglašeno 417 nekretnina i 284 vozila koje su banke oduzele od klijenata.

- Prema zakonu ne mora sva imovina da ide na javnu licitaciju, već je moguće da se prodaje i direktnom pogodbom. Mi nemamo uvid u sam tok i ishod licitacija, ali prema podacima koje imamo veliko je i interesovanje kupaca za imovinu oduzetu na osnovu hipoteka i lizinga - kaže Ivan Manevski sa portala Doboš.

Veliki problem za kupce oduzete imovine mogu da budu klijenti koji ne žele da se isele iz nekretnina koje su izgubili.

Jedan takav slučaj nedavno se završio tragično - kragujevački biznismen Milan Stevanović (58) ubio se pred sudskim izvršiteljima koji su došli da preuzmu njegov stambeno-poslovni objekat. Izgubio ga je zbog početnog duga od 25.000 evra. Agonija porodice Stevanović time nije završena. Tri meseca posle smrti glave porodice, sudski izvršitelji ponovo su bili pred njihovim vratima i porodica je iseljena.

Građanima sa velikim dugovanjima dodatni pritisak predstavlja i skori početak rada profesionalnih izvršitelja. Samo u Beogradu od njih "drhti" više od 1,2 miliona građana koliko je predmeta koji čekaju na izvršenje u Prvom osnovnom sudu.

Prva 64 "stručnjaka za zaplene" položiće zakletvu 25. maja. Oni će biti nadležni za izvršenje dugova nastalih na osnovu komunalnih i sličnih usluga. Da će u naplati dugovanja biti agilniji nego sudski izvršitelji nema sumnje - biće motivisani zaradom. Izvršitelj ima pravo na nagradu prema visini glavnog duga, plus nagrada za uspešno izvršenje. U praksi - za naplaćen dug od 5.000 evra izršitelj će zaraditi 430 evra.

Ko može da bude izvršitelj

Profesionalni izvršitelj mora da bude diplomirani pravnik sa položenim izvršiteljskim ispitom. U narednom periodu Srbija bi trebalo da dobije ukupno 334 privatna izvršitelja. Kao i sudski izvršitelji, oni nemaju pravo da koriste prinudu, a ako je potrebno u izvršenjima će im asistirati policija.27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana