Zvanični kurs Evra za dan 01.10.20. :: 117.5746 rsd

Novosti: Kampinu oterao kurs

Objavljeno: 24.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Odustajanje Frisland Kampine od kupovine beogradskog Imleka i Mlekare Subotica u vlasništvu Denjub fuds grupe, izazvalo je niz nedoumica i pitanja u javnosti. 

Mada je, kao glavna prepreka predstavljena cena, ipak je, posle ovog pokušaja prodaje najvećih srpskih mlekara, ostalo još mnogo nedorečenosti. 

Ostalo je otvoreno pitanje "šta se zaista dešavalo poslednjih meseci pregovora", a posebno zašto je čak i posle dobijanja dozvole Komisije za zaštitu konkurencije taj mlekarski gigant, na kraju, ipak odustao od srpskih mlekara.

Dogovor sa Frislend Kampinom nije postignut, a jedan od razloga je i cena. Drugog strateškog partnera zasada nema. Razmatramo mogućnost dalje konsolidacije industrije hrane i pića sa Imlekom, kao nosiocem integracije, kaže Svetlana Glumac, direktor korporativnih i regulativnih poslova Denjub fuds grupe. Iz Denjuba demantuju da je bilo višestrukog spuštanja cene od strane Frislend Kampine, prihvatanja dinarske cene i procena gubljenja velikog iznosa na transakciji.

- Glavni problem je kursna razlika, koja je u znatnoj meri podigla vrednost transakcije, pa su predstavnici Denjub fuds grupe, u okviru koje posluju mlekare, tražili mnogo veću sumu od dogovorene - saznaju Novosti iz dobro obaveštenih izvora. 

Prepreke u tim dugotrajnim pregovorima stvarali su i novi zahtevi naših mlekara da se "izmene raniji uslovi koji su bili definisani ugovorom o razumevanju".

- Odustajanje holandske kompanije od srpskog tržišta ne bi trebalo da ima generalni trend, kada je reč o investitorima, jednostavno došlo je do zastoja u pregovorima. Kursne razlike negativno utiču na mnoge transakcije, pa i na ovu - ocenjuju stručnjaci. 

Ima ocena da Imlek i Subotička mlekara nisu prioritetna investicija za Kampinu, s obzirom na sporost domaće administracije i propise na tržištu.

U Imleku su odbacili navode da je razlog za neuspeh transakcije bila kazna koju je Imlek dobio za narušavanje konkurencije jer je kompanija, kako navode, ceo iznos uplatila Komisiji za zaštitu konkurencije.

- Uslovi i trenutak za prodaju nisu zgodni, i zato je sad teško odlučiti se kako za prodaju, tako i za kupovinu - rekli su u toj kompaniji. 

Akcije Imleka zabeležile su u sredu na Beogradskoj berzi pad cene od čak 13,67 odsto. Samo u poslednja tri dana hartija ove kompanije je sa 3.000 dinara pala na nivo od 2.400 dinara. Tržišna kapitalizacija "Imleka" iznosi 24,3 milijarde dinara, što je oko 212 miliona evra. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana