EUR 117,58 USD 100,06 CHF 109,33

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 11.08.20. :: 117.5799 rsd

Krediti za toplije zidove

Objavljeno: 31.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Kupovina novih prozora i vrata na kredit, ali onaj dinarski, pa još i subvencionisani, ponuda je koju će, bar prema prvim reakcijama građana, mnogi iskoristiti.

Ministar životne sredine Oliver Dulić uručio je u sredu prve ugovore poslovnim bankama koje učestvuju u programu unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji, kojim je obezbeđeno 1,3 milijarde dinara za rekonstrukciju i adaptaciju javnih i stambenih objekata. Subvencionisani krediti biće dostupni za postavljanje izolacije, zamenu spoljašnje stolarije, kupovinu energetski efikasnih peći, kotlova i opreme za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Građani će biti u prilici da uzmu dinarski subvencionisani kredit s maksimalnim iznosom do milion i po dinara, bez učešća, rokom otplate do pet godina i troškovima obrade od jedan odsto, a na raspolaganju im je i kredit u evrima sa maksimalnim iznosom do 15.000 evra, uz učešće od 30 odsto, rokom otplate od 10 godina i troškovima obrade kredita od 0,5 odsto. Svaka banka ugovaraće posebne uslove za svoje klijente, ali u granicama onoga što je maksimum koji je odredila država.

Prvih 12 banaka kojima su dodeljeni ugovori za učešće u programu su Komercijalna, Folks, Inteza, Prokredit, Evrobanka, Sosijete ženeral, Hipo, Kredi, Čačanska, Razvojna banka, Kredi agrikol i Poštanska štedionica. Većina banaka je već počela da odobrava ove zajmove, a procedura traje od dva do tri dana. 

Kako „Novosti“ saznaju u jednoj od banaka koja je u programu, kamata utvrđena u dinarima će kod njih biti svega šest odsto, što je, zapravo, samo pokriće za projektovan rast cena na malo na godišnjem nivou. Građanin će, u ovom slučaju, ako uzme kredit od 250.000 dinara, u narednih pet godina, recimo, nove prozore plaćati po 4.800 dinara mesečno.

Trošak za mesečnu ratu kredita se otprilike poklapa sa mesečnim uštedama energije koje građani imaju posle rekonstrukcije stambenog objekta, pa se investicija isplati već za nekoliko godina.

Očekuje se da će na taj način biti rekonstruisano 110 škola, zdravstvenih i kulturnih ustanova i drugih javnih objekata. Građani će moći da podignu subvencionisani kredit za postavljanje izolacije, zamenu spoljašnje stolarije, kupovinu energetski efikasnih peći, kotlova i opreme za korišćenje obnovljivih izvora energije. 
27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana