Zvanični kurs Evra za dan 17.05.21. :: 117.5737 rsd

Hrvatska Vlada smenila guvernera

Objavljeno: 05.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

 Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, posle 12 godina, napušta to mesto, jer više ne može uspešno da sarađuje sa vladom premijera Zorana Milanovića.

Drugi šestogodišnji mandat na čelu HNB-a Željku Rohatinskom ističe 12. jula.

Rohatinski je dobitnik mnogobrojnih domaćih i međunarodnih nagrada među kojima i za najboljeg guvernera koju mu je dodelilo udruženje guverenera evropskih nacionalnih banaka. I mesečnik Bankar dodelio mu je dve nagrade 2008. - za najboljeg evropskog i centralnog bankara i za najboljeg guvernera u globalnim razmerama.

- U nekoliko navrata sam izjavio da sam spreman da ostanem u HNB-u ako Vlada oceni da možemo uspešno da sarađujemo. Činjenica da odlazim iz HNB-a govori sama po sebi sve - rekao je Rohatinski.

On je rekao da mu je Milanović u telefonskom razgovoru pre nekoliko dana rekao da saradnja više nije moguća, ali nije želeo da otkrije koji su razlozi za takav stav premijera i uputio novinare na predsednika vlade.

Upitan da li je razlog njegova politika stabilnog kursa kune, Rohatinski je odgovorio da je dosadašnja praksa pokazala da je to jedan od temeljnih preduslova za održavanje stabilnosti celog sistema, pa da ne vidi razlog da se to menja.

Rohatinski je prethodno na skupu posvećenom izveštaju Svetske banke o evropskom ekononskom modelu rekao da se u sadašnjoj krizi održivi ekonomski rast može postići samo uz potreban nivo štednje.

U domaćim i međunarodnim krugovima Rohatinski je veoma cenjen, a sva istraživanja javnog mjenja svrstavaju ga među najpozitivnije osobe na političkoj sceni Hrvatske. Na mesto guverenera HNB došao je 2000, sa mesta direktora za makroekonomske analize koncerna Agrokor.
 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana