Zakerberg prevarom do milijarde?

Objavljeno: 06.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Mark Zakerberg je po drugi put u roku od dve nedelje suočen sa talasom tužbi povezanim sa izlaskom Fejsbuka na berzu, dok akcije kompanije nastavljaju da tonu.

Osnivaču i najvećem vlasniku kompanije Fejsbuk stavlja se na teret da je prilikom izlaska na berzu na prevaru ostvario profit od preko milijardu dolara.

Akcionari su ga optužili da je znao da je vrednost akcija njegove kompanije precenjena na nivou od 38 dolara po akciji), ali da je ovu informaciju uskratio malim ulagačima. Sada akcije Fejsbuka, inaće, vrede manje od 26 dolara.

Dvadesetosmogodišnji milijarder je istog dana kada je Fejsbuk izašao na berzu, prodao ogromnu količinu akcija kompanije, neposredno pre nego što je njihova vrednost počela munjevito da pada, i na taj način ostvario profit od 1,13 milijardi dolara. Da ih je prodao po današnjoj ceni, profit bi iznosio manje od 800 miliona dolara.

Njegov postupak je rezbesneo male investitore, a osim Zakerberga, novom tužbom su obuhvaćene banke Morgan Stenli, JP Morgan i Goldman Saks, koje je kompanija upozorila da neće ostvariti očekivani profit u drugom kvartalu.

Umesto da objave ovu informaciju, banke su je podelile samo s velikim ulagačima, koji su odustali od kupovine.

Kompanija Fejsbuk je ranije odlučno demantovala ove optužbe.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana