Kraj Sarkozija i štednje

Objavljeno: 12.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Tanjug, B92

Mesec dana posle izbora socijaliste Fransoa Olanda za predsednika Francuske, stranke levice su na parlamentarnim izborima osvojile ubedljivu većinu.

To znači da će francuska levica sada, u drugoj najjačoj ekonomiji Evropske unije, bez teškoća moći da sprovodi svoj ekonomski program.

Francuski predsednik je ranije pozvao svoje sunarodnike da njegovoj stranci daju čvrstu podršku na parlamentarnim izborima kako bi mogao da sprovede obećanja data u predizbornoj predsedničkoj kampanji.

Socijalisti predsednika Olanda već kontrolišu Senat a sada će, po svoj prilici, dobiti većinu u Narodnoj skupštini.

Predstavnici Sarkozijevog izbornog štaba desno konzervativne partije UMP tvrde da Olandov program Francusku vodi ka "bankrotstvu, u situaciju u kojoj se trenutno nalaze Španija i Grčka".

Birači su se ipak odlučili da kažu ne nepopularnim merama štednje bivšeg francuskog predsednika Sarkozija i da podrže plan socijalista o privrednom rastu, otvaranju novih radnih mesta i smanjenju nezaposlenosti.

Sarkozijeve ekonomske mere mnogi Francuzi su ocenili kao naklonjene "bogatima", tako da su svoj glas odlučili da daju socijalistima koji se protive merama štednje, a konačan sud glasača biće donet 17. juna kada se održava drugi krug francuskih parlamentarnih izbora.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana