Zvanični kurs Evra za dan 04.08.21. :: 117.5627 rsd

Srbija ne sme da destabilizuje susede

Objavljeno: 13.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche welle

Iz Brisela je još jednom poručeno da priznaje nezavisnosti Kosova nije definisano kao uslov za ulazak Srbije u EU. Od Srbije se očekuje da radi na saradnji u regionu kao i na rešavanju sopstvenih finansijskih problema.

Iz Evropske komisije kažu da je posle posete evropskog komesara Štefana Filea Beogradu „još jasnije“ šta zemlje članice Evropske unije očekuju od Srbije kao preduslov za početak pristupnih pregovora.

- Priznanje Kosova nikada nije bilo definisano kao uslov za ulazak Srbije u EU. Pristupni proces Srbije, u ovom trenutku, kao ključni prioritet ima održivo i vidno poboljšanje odnosa sa Kosovom - izjavio je portparol komesara za proširenje, Peter Stano.

U Briselu se istovremeno podseća i na važnost nastavka političkih i ekonomskih reformi u Srbiji kako bi izveštaj o progresu, koji priprema Evropska komisija za oktobar bio što pozitivniji za Beograd. U cilju što boljeg napretka na polju evrointegracija, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, poziva na što brže formiranje nove stabilne i jake koalicije i vlade koja  bi i pre letnje pauze trebalo da da konkretne rezultate.

- Treba biti obazriv i omogućiti ne samo predsedniku Srbije nego i vladi Srbije da se dokažu u skladu sa prioritetima. Prvi bi svakako trebalo da bude sanacija teške fiskalne situacije i dogovor sa MMF-om - izjavio je Kacin za DW.

Prvo u Sarajevo, pa onda u Banjaluku

Pored finansijske krize, Srbija se u narednom periodu mora suočiti i sa velikom nezaposlenošću i sistemskom korupcijom, rečno je u Evropskom parlamentu.

- Srbija se mora posvetiti sama sebi, a ne sme ni da destabilizuje susedne države. Evropska unija bi veoma cenila kada bi predsednik Srbije prvo otišao u posetu Bosni i Hercegovini, pa tek onda Republici Srpskoj - kaže Kacin.

On podseća da je Tomislav Nikolić, kada je u pitanju izjava o „Srebrenici i genocidu“ rekao samo toliko koliko je rekla i Narodna skupština Srbije u svojoj rezoluciji, kao i da je Nikolić pozvao i Skupštinu i buduću koaliciju na vlasti da „ako misle da njegov stav nije pravilan da dopune rezoluciju o Srebrenici“.

- Ako bi došlo do takve inicijative to bi značilo i poboljšanje odnosa sa susednim zemljama i dovelo bi do pomirenja u regionu, što je pozitivno ne samo za Srbiju već i za njene susede i BiH - rekao je Kacin.

Može li Nikolić biti katalizator suočavanja sa realnošću?

Kada je „izazov odnosa sa Kosovom „ u pitanju, Kacin smatra da je jedini put ka EU jačanje srpske zajednice na Kosovu. Prema njegovim rečima, pored nastavka dijaloga sa Prištinom, neophodno bi bilo i uspostavljanje dijaloga između Srba sa severa Kosova i Srba koji žive južno od Ibra.

Predsednik Srbije može biti katalizator da se Srbi sa severa Kosova suoče sa realnošću i da svoju budućnost vide u jačanju srpske zajednice na Kosovu. Izvestilac za Srbiju, Jelko Kacin, pred Evropskim parlamentom u Strazburu izjavio je da regionalni lideri i EU moraju pažljivo motriti na prve poteze novog predsednik Srbije, imajući u vidu njegovu nacionalističku prošlost. Kacin dodaje da je njegovo uverenje da će Nikolić svakom novom nedeljom obavljanja svoje nove dužnosti davati sve više i više harmonizovane poruke koje će ubediti sve da u regionu da je Srbija čvrsto opredeljena i posvećena svom evropskom putu.27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana