Kako do mora sa 350 evra plate?

Objavljeno: 14.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik, B92

Najveći broj turista iz Srbije će i ove godine letovati u Grčkoj, a uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, na more otići oko šest posto ljudi više nego lane.

 Grčka je, uprkos sve tanjem buđelaru i ekonomsko-socijalnim nepovoljnostima u toj zemlji, sve popularnija jer je i najjeftinija. Kako leto odmiče, i grčki aranžmani su skuplji ali ih ipak prosečna plata može pokriti, pod uslovom da su skromni. 

Kako pokazuje lanjska statistika, na letovanje je 43 odsto anketiranih građana potrošilo više od 500 evra. Trećina je letovala za 300 do 500 evra, a četvrtina je na letovanje dala od 100 do 300 evra. Neki su brčkanje mogli pokriti s manje od stotinu evra, ali takvih je bilo tek dva-tri odsto.

Srpski prosek od oko 40.000 dinara može zadovoljiti smeštaj u ovoj zemlji i autobuski prevoz za jednu osobu, ali s obzirom na to da valja pregurati i ostatak meseca, vanpansionska potrošnja ne dolazi u obzir. 

Gde se može ovog leta prosečnom platom od oko 350 evra? Kad smo kod Grčke, recimo, deset polupansiona u hotelu s dve zvezdice na Krfu, autobusom košta ukupno 250 evra, a sve isto ali uz avionski prevoz i sve takse staje 340 evra. Da mesec ima samo deset dana – moglo bi se na Krf i avionom, ali... valja preživeti i ostalih dvadeset u Srbiji.

Ne može se, recimo, avionom u junu otići na deset dana u Tursku u hotel s tri zvezdice. Srpska plata bi bila dovoljna za odlazak i smeštaj, koji uključuje i doručak, ali ne i za aerodromske takse, osiguranja i dodatne troškove. Ko hoće autobusom – može. Koverat s 350 evra pokriva autobuski prevoz do Turske, noćenje, doručak i večeru.

U Crnoj Gori može se srpskim prosekom platiti smeštaj u hotelu s dve zvezdice tokom čitave sezone. U hotelu s tri zvezdice turisti iz Srbije koji računaju samo na prosečnu zaradu, mogu platiti desetodnevni boravak u junu, s tim da u cenu nije uračunat prevoz. U privatnom smeštaju u Crnoj Gori može se u 350 evra skockati i noćenje i hrana i prevoz.

Sedam polupansiona u hotelu s dve zvezdice u Hrvatskoj košta od 195 do 350 evra, naravno, bez prevoza. Kvalitetan smeštaj u apartmanima u ovoj susednoj zemlji može se naći za dvadesetak evra po osobi, tako da se, kada se uračuna prevoz, srpska zarada uklapa u hrvatski aranžman, ali ako se isključe kafe, sladoledi, sokovi...
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana