Novi evro stiže iz Evroazije

Objavljeno: 18.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je predložio da se razmisli o mogućnosti uvođenja jedine valute u okviru Evroazijske ekonomske unije (EAU). Pet država (Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan) planiraju da stvore savez do 1. januara 2015. godine. 

Po mišljenju Medvedeva valutni savez nije predmet sadašnjih pregovora, ali imajući u vidu nestabilnost na globalnim tržištima nije naodmet razmisliti o uvođenju jedine valute već sada. Tri zemlje - Rusija, Belorusija i Kazahstan - već imaju Carinsku uniju (CU), ali formiranje EAU, koja bi imala vlastito izvršno telo i nadgledala jedinstven ekonomski prostor, bio bi ogroman korak napred.

Rusija, Belorusija i Kazahstan su na početku 2012. pokrenuli Jedinstven ekonomski prostor (EEP) zasnovan na carinskoj uniji tri države, kako bi među njima bio unapređen slobodan protok robe, kapitala i radne snage. Nominalno, ukupan domaći proizvod (BDP) Rusije je za 2011. procenjen na 1,89 biliona dolara, Kazahstana na 180 milijardi, a dok je BDP Belorusije u 2010. procenjen na 54,7 milijardi. U Moskvi očekuju da će se carinskoj uniji, utemeljenoj 2010. priključiti Kirgizija, Tadžikistan i druge države. Privreda Kirgizije je iznosila 4,6 milijardi u 2010, a Tadžikistana 4,9 milijardi prema proceni iz 2009.

Neki analitičari sa Zapada veruju da će se, ukoliko projekat EAU bude uspešan, vodeće ekonomske sile Sjedinjene Američke Države i Narodna Republika Kina suočiti sa novim snažnim rivalom u međunarodnoj privredi. Kako je ocenila američka novinska agencija Asošiejtid pres, EAU će otvoriti nove horizonte sa njene članice i utrti put učvršćivanju nekoliko nacionalnih privreda koje utiču na život oko 250 miliona ljudi. Naime, ovom području gravitiraju i Uzbekistan, Jermenija, Moldavija i Ukrajina.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je u nekim prilikama izjavljivao kako će država kojoj je na čelu možda pristupiti CU u budućnosti, ali da za sada to ne dozvoljava Ustav te države.

Istovremeno je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je u toku susreta sa šefom ruske republike Baškirije Rustemom Hamitovom izjavio da „ne vidi katastrofu u tome što ruska rublja još uvek nije u trgovinskom opticaju u Belorusiji”. Pri tome, beloruski lider ne odbacuje takvu mogućnost u budućnosti. Uoči susreta, ambasador Rusije u Belorusiji, Aleksandar Surikov je pokrenuo pitanje uvođenja jedinstvene valute na teritoriji obe države, jer po njegovom mišljenju, beloruska ekonomija drugu krizu neće preživeti.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana