Pojas za spasavanje siromašnih

Objavljeno: 22.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Svaki deseti građanin naše zemlje živi u bedi, a svaki četvrti je nezaposlen.

Ako kriza uvek pogodi najviše one koji imaju najmanje kako da im se pomogne da im ne bude još teže? Koje mere država treba da donese kako ih eventualno zamrzavanje plata i penzija, kao i povećanje PDV-a ne bi još više ugrozilo?

U prethodne četiri godine socijalna slika Srbije poprilično se promenila. Tako je danas svaki deseti građanin naše zemlje siromašan, a svaki četvrti je nezaposlen. Ako nisu doprineli pogoršavanju javnih finansija zašto bi sada morali dodatno da ispaštaju?

Zagovornici politike štednje jednostavno kažu: prvo svima mora da nam bude gore da bi nam kasnije bilo bolje. Jer, alternativa merama štednje, koje predlaže Fiskalni savet, jeste dužnička kriza sa znatno većim padom zaposlenosti i realne vrednosti dohodaka građana. U svom poslednjem izveštaju, u kome između ostalog predlažu povećanje PDV-a i zamrzavanje plata i penzija, članovi Fiskalnog saveta kažu  da bi program za uravnoteženje državnog budžeta privremeno smanjio standard građana. Bolje je, smatraju, da taj pad bude planski nego stihijski.

- To je neophodan uslov da bi se sprečila dužnička kriza i još veći pad standarda građana - piše u njihovom izveštaju. U tom dokumentu navodi se nekoliko mera kojima bi se, na neki način, zaštitili najsiromašniji slojevi stanovništva.

Materijalni oblici socijalne pomoći domaćinstvima i minimalne penzije bili bi izuzeti od zamrzavanja i indeksirali bi se prema rastu potrošačkih cena. Time bi se najsiromašniji građani zaštitili od povećanja poreza i podizanja cena koje država kontroliše. Na nivou republike formirao bi se fond za jednokratnu pomoć, a lokalne zajednice bi se aktivnije uključile u socijalnu zaštitu – predlažu članovi Fiskalnog saveta.

Jer, lokalne zajednice će, čak i u slučaju da se promeni Zakon o finansiranju lokalne samouprave, raspolagati sa više sredstava nego što je to bio slučaj u periodu od 2006. do 2008. godine, pa bi deo tog novca mogle da koriste za programe socijalne zaštite, dodaje se. I to tako što bi obuhvatili i one građane koji su u teškom materijalnom položaju, a ne primaju pomoć iz budžeta Republike.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana