Soroš: Samo 48 sati za spas evra

Objavljeno: 27.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, SEEbiz

Milijarder i investitor Džordž Soroš upozorava da su Nemačkoj ostala dva dana pred samit u Briselu ukoliko želi da spasi evrozonu. On Nemačkoj predlaže da povede stvaranje svojevrsnog embriona buduće evropske fiskalne unije.

Soroš je izjavio da bi samit mogao da se pretvori u fijasko ukoliko se ne reše neslaganja oko fiskalne politike.

- To bi moglo da bude fatalno, jer bi Grčka u tom slučaju mogla da napusti evrozonu, pa čak i Evropsku uniju, a da bi takav šok mogao da se podnese trebalo bi ojačati ostatak evro-strukture - upozorio je on.

Soroš je više puta upozoravo da bi Nemačka, kao najsnažija članica evrozone, mogla da preraste u "carstvo" kom će ostatak evrozone zauvek biti potčinjen, ukoliko se ne pokrene stvaranje fiskalne unije.

On strahuje i da će se zemlje na periferiji evrozone suočiti sa ekonomskim padom i visokim kamatama na otplatu duga. Smatra i da samo fiskalna podrška evrozone može da ohrabri investitore na snižavanje kamatnih stopa takvim zemljama, bez čega neće imati ni priliku da sprovedu mere za podsticanje ekonomskog rasta.

Kao prvi korak ka stvaranju fiskalne unije Soroš predlaže osnivanje fonda za pomoć otplate dugova koji bi članicama evrozone pomogao da pozajmljuju novac za samo delić kamata koje sad plaćaju, i to u obliku evropskih obveznica za koje bi fond garantovao.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana