EUR 117,58 USD 99,50 CHF 109,04

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 06.08.20. :: 117.5808 rsd

Nema više novca za stanove

Objavljeno: 28.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Isplata subvencionisanih stambenih kredita u svim poslovnim bankama gotovo obustavljena. U problemima i oni koji su prošli predviđenu proceduru koju je propisala država.

Nacionalna korporacija u sredu je obavestila građane i poslovne banke da je novac odobren za subvencionisanje stambenih kredita u iznosu od 1,7 milijardi dinara planiranim budžetom za ovu godinu potrošen i da više ne mogu da se primaju novi zahtevi. U NKOSOK očekuju da će rebalansom budžeta biti odobrena naknadna sredstva.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, isplata subvencionisanih stambenih kredita građanima koji su ušli u proceduru je, takođe, gotovo obustavljena. Bankari tvrde da ovi zajmovi, iako su odobreni, ne mogu da se isplate, jer država nema sredstava u budžetu. Zbog toga mnogi građani već treći mesec čekaju na isplatu svog zajma i useljenje u novi stan. Ali, zbog kašnjenja u isplati, preti im i gubitak kapare i krova nad glavom.

Sve manje prema podacima Kreditnog biroa, tokom maja uzeto je subvencionisanih i komercijalnih stambenih kredita u vrednosti od oko šest milijardi dinara, što je izuzetno mali iznos. Prema podacima NKOSOK, tokom marta je isplaćeno 56, a aprilu 105 stambenih zajmova. Procedura za dobijanje subvencionisanih stambenih kredita traje nešto duže nego kod odobravanja komercijalnih zajmova, jer je potrebno više dokumenata i provera.

Čak i oni koji su zahtev za odobrenje subvencionisanog stambenog kredita podneli u aprilu sada su dovedeni u situaciju da nisu sigurni da će kredit realizovati, zbog čega im prodavci, sve češće, traže ključeve kaparisanih stanova.

- Čak i krediti koji su uslovno prošli proceduru odobrenja od strane Nacionalne korporacije se odobravaju vrlo usporeno, na kašičicu. Moguće je da se i tu isplate potpuno zaustave, jer novca ni za njih u budžetu nije dovoljno. Građani koji ne mogu da čekaju, mogu da koriste naše komercijalne zajmove, ali su u tom slučaju uslovi nepovoljniji - tvrde bankari.

Odobrena sredstva za subvencionisanje stambenih kredita u ovoj godini u iznosu od 1,7 milijardi dinara su potrošena još pre dve nedelje, a za eventualno novu dotaciju će se sačekati nova vlada. Tako su trenutno na čekanju građani koji su podneli zahtev, a nisu prošli odobrenje Nacionalne koorporacije, ali su im se sada pridružili i oni koji su prikupili sve potpise.

Državni program subvencionisanja stambenih kredita polovinom juna je obustavljen, jer je planirani novac utrošen i to za nepuna četiri meseca. Od 1.146 primljenih zahteva za subvencije u ovoj godini, odobreno je 1.061, a isplaćena su 373 kredita.27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.19

ostavite komentar