Agrobanka propala zbog `burazer` ekonomije

Objavljeno: 02.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Vozila Agrobanke, zahvaljujući rodbinskim i prijateljskim vezama, održavana su u privatnim umesto u ovlašćenim auto-servisima, saznaje „Blic”. Za poslove oko voznog parka bio je zadužen Zoran Orlić, bivši vozač Dušana Antonića, koji je naknadno unapređen na mesto direktora Sektora za bezbednost.

Kako tvrdi dobro obavešten izvor „Blica”, osnovni Orlićev posao je bio vozni park. On je izdavao naloge za gorivo, potpisivao dnevnice, bavio se prodajom i kupovinom automobila... 

Između ostalog, slao je i službena vozila na popravke i to u privatne servise, čiji su vlasnici rođaci i prijatelji generalnog direktora Agrobanke Dušana Antonića, navodi naš izvor.

- Održavanje je mahom radio jedan auto-servis iz Batajnice. Zanimljiva „slučajnost” je da je supruga vlasnika servisa bila šefica u ekspozituri Agrobanke - priča naš izvor, i dodaje da su svi ti računi završavali u obračunskoj službi Agrobanke.

Ako se desi da u ovom servisu ne može da se popravi neki auto, vozilo je prosleđivano u drugi servis po prijateljskoj liniji. 

- Službena vozila su takođe slata na popravke i u servis iz Žarkova, čiji je vlasnik stric Antonićevog zeta - objašnjava naš izvor. 

Nekadašnji šofer generalnog direktora je, kako kaže sagovornik „Blica”, imao ulogu i u prodaji službenih vozila. Tako je devet vozila prodato po principu slobodne pogodbe, a 12 putem javnog oglašavanja. 

- Sudeći po velikim ovlašćenjima koja je imao, Orlić je praktično bio drugi čovek Agrobanke, odmah iza Antonića. Njegov potpis je morao da se poštuje svuda, a nalazio se i tamo gde nije bilo ni razloga niti ovlašćenja. Neovlašćeno je potpisivao finansijska dokumenta, isplate dnevnica, akontacija, službenih ručkova, servisiranje, prodaju vozila
- tvrdi naš izvor. 

Interna kontrola Agrobanke obavestila je Antonića dopisom o svim sumnjivim dešavanjima, ali nikakav odgovor nisu dobili. 

- Nalaz kontrole potvrđuje da se u okviru Odeljenja obezbeđenja, sigurnosti i komercijale vrše propusti po kojima se odlivaju sredstva s računa banke, i to u poslovima: putni nalozi za vozila, za službena putovanja, servisiranje i pranje vozila, potrošnja goriva... - stoji u dopisu u koji je „Blic” imao uvid. 

Zoran Orlić je posle stečaja Agrobanke zadržao posao i u Novoj Agrobanci, ali je raspoređen na drugu poziciju.  

Vučićević: Nismo uzeli kredit od 20 miliona evra

Dragoljub Vučićević, bivši direktor „Velefarma”, demantuje pisanje „Blica” da je za vreme njegovog rukovođenja kompanijom „Velefarm” uzeo kredit u vrednosti od 20 miliona evra od Agrobanke. On ističe da su u to vreme, uprkos teškoj ekonomskoj krizi, prema svim bankama, pa i prema Agrobanci, krediti bili redovno servisirani.
- Javnost bi trebalo da zna i da je u perodu od 2008. do 2010. godine „Velefarm”, koristeći prosečno 49 miliona evra različitih bankarskih kredita, u istom periodu isplatio bankama čak 81,5 miliona evra kamata i kursnih razlika. A sve to je kompanija „Velefarm” bila prinuđena da čini isključivo zbog nelikvidnosti zdravstva Srbije i dugovanja koje je to zdravstvo imalo prema „Velefarmu” - navodi on. Vučićević ističe i da nikakav partijski uticaj ili, kako se to kaže „bliskost” sa pojedinim partijama, rukovodstvu „Velefarma” nije bio potreban. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana