EUR 117,58 USD 99,39 CHF 108,89

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 10.08.20. :: 117.5720 rsd

Bankar: Kako sam manipulisao kamatama...

Objavljeno: 02.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, T-portal

Britanske novine Daily Telegraph objavile su ispovest londonskog bankara o tome da se u njegovom poslu redovno manipuliše rastom, odnosno padom kamata. 

Ovaj anonimni insajder otkrio je da se moćne banke Cityja služe beskrupuloznim metodama u ostvarivanju svojih finansijskih ciljeva, pa ne čudi što je britanski premijer Dejvid Kameron najavio istrage i pooštravanje pravila igre. 

Iako ima nešto apsurdno u zgražavanju nad činjenicom da bankari nisu ljudi od velikog poštenja, u Velikoj Britaniji je u toku izražavanje kolektivnog javnog šoka zbog toga što se otkrilo da su i njihove banke sklone raznim nameštaljkama. 

Reč je o tzv. skandalu Libor, (Libor - London Interbank Offered Rate), odnosno prosečne kamate koju banke jedne drugima međusobno naplaćuju pri pozajmljivanju novca. 

Anonimni insajder je ispričao Daily Telegraphu između ostalog i kako je na sastancima gde se zapravo dogovaralo manipulisanje kamatama "sedelo i do 30 ljudi", a svi su se pravili kao da u tome nema ništa ilegalno. Naprotiv, često se govorilo da "svi to rade", a "diskusije su bile toliko otvorene da se uopšte ne može govoriti da se to radilo u tajnosti". 

U vremenu krize banke londonkog Cityja su zato odlučile da povećaju kamate svojim korporativnim klijentima, i to insistirajući da se svaka sitnica iz ugovora ispunjava do kraja i u zadanom roku, što u takvim odnosima u praksi i nije slučaj, a sve kako bi banke pribavile više novca. 

Bankar koji je svoja iskustva ispričao Daily Telegraphu danas kaže da se "duboko stidi svojih postupaka" koje objašnjava "naivnošću". Tvrdi da bi postao "insajder" da je znao da je reč o ilegalnim aktivnostima, "ali uprava je o svemu bila toliko otvorena da nije bilo sugestije tajnog dogovaranja"

Ipak, nije li uvek manje-više tako kada je reč o bankarskim skandalima – sve se odvija pred očima javnosti i problem nastaje tek kad neko bankrotira, a dok novca ima, svi su "naivni", prenose mediji.
 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana