Službenici banaka nemaju pojma o kontroli doprinosa

Objavljeno: 04.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Prvog dana od kada banke proveravaju uplatu doprinosa i poreza novinar Blica, prerušen u klijenta, ni u jednoj od desetak banaka koliko je obišao nije dobio potpunu informaciju o ovom propisu.

Zaposleni u ovim bankama nisu znali da je ovaj dugo najavljivani zakon počeo da se primenjuje, a kamoli da li građani uopšte mogu da provere imaju li ažurnog poslodavca. Upućivali su nas na Fond PIO i Narodnu banku Srbije, dok su u samo jednoj banci imali skoro pa potpunu informaciju

Na pitanje klijenta može li da proveri da li je poslodavac uz zaradu na tekućem računu podmirio i ostale obaveze - doprinose za penziono i socijalno osiguranje, te zdravstvenu zaštitu, službenica je zbunjeno odmahnula glavom. Ipak je pozvala svoju koleginicu za koju je verovala da je bolje obaveštena i klijentu prenela njene reči:

- Zasad ne možete da proverite takav status. Možda jednom kad taj sistem zaživi - kazala je neodređeno.

Sličan odgovor smo dobili i u ostalim bankama. Jedan službenik na šalteru nam je ljubazno objasnio proceduru uzimanja jedinstvene šifre u Fondu PIO i provere statusa o uplati doprinosa preko internet stanice Fonda. Rekli smo mu da mediji prenose kako to isto od danas rade banke, na šta nas je uputio u službu platnog prometa svoje banke. Službenica nam je kratko odgovorila da oni takve podatke imaju, ali da klijent ne može da ih dobije, već samo NBS.

Zapravo je samo jedna službenica znala o čemu govorimo i dala spreman odgovor da banka, kao i ostale 32 u Srbiji, od juče šalje podatke o uplati poreza i doprinosa Udruženju banaka odakle se oni prosleđuju Poreskoj upravi. Jedino je pogrešila u tajmingu - banke takve izveštaju moraju da šalju svakodnevno, a ne mesečno.

Jelena Petrović iz Folksbanke objašnjava da su se juče podaci iz svih filijala prikupljali do kraja radnog dana na osnovu matičnog broja klijenta i šifre plaćanja poslodavca.

- Zasad klijenti u filijalama banaka neće moći da provere da li su im uplaćeni porezi i doprinosi. Svi podaci se šalju zbirno Poreskoj upravi i ove podatke pruža samo ta institucija - kaže Petrovićeva.

Prema njenim rečima, procedura ide tako što Poreska uprava proverava da li su doprinosi i porezi u skladu sa iznosom neto zarade. Primera radi, da li plati od 300 evra koja se slije na tekući račun odgovara uplaćena bruto suma ili je ona niža.

U Eurobank EFG kažu da je prvi dan primene propisa protekao bez greške i po planu.

- U sledećoj fazi koja je predviđena za 2013. banke će vršiti kontrolu isplate poreza i doprinosa pre same isplate
neto zarada - kaže Aleksandra Bursać, direktorka Poslovne mreže u toj banci.

Veroljub Dugalić na odmoru

Praktično je sve zbirne podatke o uplati doprinosa i poreza imalo jedino Udruženje banaka Srbije, ali juče nismo uspeli da dobijemo informaciju kako je tekao proces jer je Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja, na odmoru. On je Blicu poslao kratku poruku da se za sve podatke obratimo svakoj od 33 banke pojedinačno. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana