Grčku u svakom slučaju čeka bankrot

Objavljeno: 05.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92. agencije

Izgleda da su pokušaji da se Grčkoj pomogne da izbegne bankrot osuđeni na propast, kaže švedski ministar finansija Anders Borg, dodajući, međutim, da bi Atina ipak mogla da zadrži evro.

- Najverovatniji ishod je da će u Grčkoj doći do neke vrsta bankrota. Uzimajući u obzir kako je situacija dosad rešavana, ne može se isključiti mogućnost da Grčka na kraju bankrotira - rekao je Borg.

Borg je naglasio da, čak i ako nova grčka vlada dobije produženje rokova otplate i ispuni sva svoja obećanja, nivo njenog javnog duga od 120 odsto bruto domaćeg proizvoda do 2020. i dalje je suviše visok.

- Nivo duga od 120 odsto je prilično neodrživ, pogotovo u zemlji sa slabom prognozom privrednog rasta - kazao je švedski ministar.

Borg, čija zemlja nije članica evrozone, dodao je, međutim, da je nejasno da li bi bankrot obavezno izgurao Grčku iz evropske monetarne unije.

- Očigledno, pred Grčkom je težak izbor. Ona bi mogla da pokuša da izgradi bolju budućnost u evrozoni, ili da na kraju izabere odlazak iz monetarne unije -
navodi Borg. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana